Ombudsmani vizsgálat egy zuglói kilakoltatás miatt

Hivatalból vizsgálatot indít a kisebbségi ombudsman annak kiderítésére,hogy történt-e törvénysértés azokkal az önkényes lakásfoglalócsaládokkal szemben, akiket a budapesti Thököly utcában egy lebontáselőtt álló házból lakoltatott ki az önkormányzat.

Kaltenbach Jenő, miután kedden helyszíni bejárást tartott az érintett épület alagsorában lévő lakásoknál, elmondta a távirati irodának, egy újságcikk nyomán tájékoztatást kért a kerület polgármesterétől, hogy a kilakoltatás előtt álló családokkal szemben jogkövető magatartást tanúsítanak-e.

Érdemi választ nem kaptak, ezért vizsgálatot indít - mondta, hangsúlyozva azt, hogy a gyermekek elhelyezéséről gondoskodni kell a kilakoltatások előtt, és azt is meg kell vizsgálni, hogy a családok milyen módon kerültek ide.

Az egyik kilakoltatott nő elmondta, hogy már 4 éve lakik a lebontás előtt álló épületben családjával mint önkényes lakásfoglaló, mert XIII. kerületi lakását a lakásmaffia kicsalta tőle. Ebben az ügyben is tájékoztatást kér a kisebbségi ombudsman az érintett kerületből.

Hétfőn reggel a Thököly u. 31. szám alatti épület nem lakáscélú helyiségei ajtajait behegesztették, a benne lakó családok ingóságaival együtt. Az intézkedés miatt 7 család, összesen 22 ember, köztük 9 gyermek fedél nélkül maradt éjszakára.

Horváth Aladár, a Roma Polgárjogi Alapítvány elnöke azt mondta: "az a gyermek, akinek hivatalnokok felelőtlenségéből az utcán kell élnie, bűncselekmény áldozata és az érintett eljáró hatóságok gondatlanságból, közönyösségből elkövetett életveszély okozásért a vádlottak padjára kell ülniük". Közölte, hogy szociális kötelezettség elmulasztása miatt feljelentést tesznek a XIV. kerületi önkormányzat ellen.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.