Remény minden égési sérültnek

A németországi Stuttgartban megmentettek egy férfit, aki balesetbenelvesztette bőrének 95 %- át - adta hírül a Die Welt című német laponline kiadásában.

A 38 éves férfit egy évvel ezelőtt szállították a stuttgarti Marienhospitalba, a legsúlyosabb bőrsérülésekkel, és az orvosok alig adtak esélyt arra, hogy életben marad. A férfi technikusként dolgozott, bemászott egy nagy ipari mosódobba, amelybe hirtelen forró tisztító lúg ömlött. Csak a talpán és a csípőjén találtak sértetlen bőrt. Az, hogy a családapa életben maradt és várhatóan hat hét múlva jól helyreállított bőrrel elhagyhatja a stuttgarti klinikát, annak köszönhető, hogy a denkendorfi textilintézetben kifejlesztették a mesterséges második bőrt.

A papírvékonyságú pótbőr az égési sérülések áldozatainál addig átveszi az életfontosságú testfunkciókat, amíg a megmaradt bőrből kitenyésztett saját transzplantátum rendelkezésre nem áll. A súlyosan sérült férfi esetében összesen több mint két négyzetméternyi mesterséges bőrt használtak fel.

"Az új anyag életfontosságú a fertőzésektől és a bepállástól való védelemben" - mondta az intézet vegyésze, Helmut Hierlemann a lapnak nyilatkozva. Normális körülmények között ugyanis a test négyzetméterenként 20 milliliternyi vizet párologtat el egy óra alatt a bőrön keresztül, de ilyen súlyos és mély sérüléseknél azonban ez az érték a tízszeresére is nőhet. Miután hetekig eltart, amíg sikerül újra a saját bőrt kitenyészteni, a pácienst kiszáradás fenyegeti.

A pótbőrrel, amely a suprathel nevet kapta, három éve folytatnak már klinikai kísérleteket. A stuttgarti kutatók különösen büszkék arra, hogy először sikerül nekik egy olyan embert megmenteni, aki bőrének 95 %-át elvesztette.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.