Tiltakozásul ingyen ügyelnek a siófoki orvosok

Ingyen ügyelnek egy hónapon át a siófoki kórház belgyógyászai tiltakozásul "az orvosokat sújtó kormányzati politika ellen" - közölte a kezdeményező EDDSZ szakszervezet helyi diplomás alapszervezetének elnöke.

Kersák János elmondta: a betegek biztonsága érdekében karitatív ügyeleti ellátást szerveztek, amely törvénytelen ugyan, de egyelőre nem látnak más megoldást. A belgyógyász főorvos szerint csak annyit szeretnének elérni, hogy fizessék ki az ügyeletért járó, a törvényben foglaltak szerinti minimum összeget.

Kersák János elmondta, hogy a karitatív ügyeletet a hónap végéig látják el. Azt követően a kórház vezetésének a felelőssége, hogy miként oldja meg az ügyeletet, amely egy orvos esetében heti 12 óra többletmunkát jelent a közalkalmazottakra vonatkozó törvényben előírt munkaidőhöz képest - tette hozzá.

A szakszervezeti vezető szerint az úgymond "színlelt" szerződések megszüntetése, átgondolatlan kormányzati intézkedések okozták a jelenlegi "áldatlan, a betegellátás biztonságát veszélyeztető" helyzetet. Varga Ferenc, a kórház főigazgatója azt mondta: nincs nézeteltérés a kórház vezetése és a belgyógyászok között. "Jogos a követelésük" - szögezte le a főigazgató, hozzátéve: mint ahogy minden érintett orvos követelése is az. Mindazonáltal nem tudja teljesíteni a szakszervezet követelését, mert ezzel felborulna a kórház jelenleg stabil gazdasági helyzete.

Véleménye szerint is a "színleltnek mondott" szerződések megszüntetése váltotta ki az orvosok elégedetlenségét, a helyzetet kormányzati szinten, jogszabály-módosítással lehetne feloldani. A főigazgató szólt arról is, hogy a napokban arra kérte a főorvosokat, jelezzék, ha a rendelkezésre álló kevesebb pénz tudatában nem tudják biztosítani a betegellátást a korábbi színvonalon. Akkor átszervezéssel, ha kell, éjszakai műszak bevezetésével, de megoldják, hogy zavartalan legyen a betegellátás - mondta Varga Ferenc. Hangsúlyozta, hogy a siófoki kórházban, ahol jelenleg 77 orvos dolgozik, és évente 600 ezer járó beteget, valamint 14 ezer fekvő beteget látnak el, nem kényszerülnek drasztikus megszorításokra. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.