Újabb terrortámadásra készül a Jemaah Islamiyah délkelet-ázsiai szervezet

Még az év vége előtt újabb támadásra készül a Jemaah Islamiyah (JI) délkelet-ázsiai terrorszervezet - figyelmeztetett a szervezet volt vezetője kedden.

Nasir Abbas, aki egykor a JI fülöp-szigeteki brigádjának volt az irányítója, az ABC ausztrál rádióállomásnak nyilatkozott. Elmondta, hogy Noordin Mohammed Topnak, Indonézia egyik legkeresettebb terroristájának utasítása alapján a JI célul tűzte: évente egy merényletet hajt végre. A terrorcselekményeknél a pokolgépet autóba vagy hátizsákba rejtik majd - tette hozzá.

A Jemaah Islamiyah számlájára az elmúlt években több térségbeli robbantást írtak, köztük az indonéziai Bali szigetén 2002   októberében elkövetett, 202 emberéletet követelő merényletet, valamint több más 12-20 halálos áldozattal járó robbantásokat.

Abbas, akit 2003-ban fogtak el, letartóztatásáig a JI kétszáz tagot számláló harmadik brigádjának volt a vezetője, amely   elsősorban Malajziában és a Fülöp-szigeteken tevékenykedett. Tíz hónapot töltött börtönben a bevándorlási törvények megsértéséért. Sógorát, a JI egyik jelentős tagját, Muklast a Balin történt merénylet miatt halálra ítéltek.

Az egykori bandafőnök szerint a délkelet-ázsiai terrorszervezet ugyan meggyengült, de Indonéziában máris egy újabb kézikönyvet terjeszt, amelyben elmagyarázza tagjainak, hogy a felügyelet nélküli decentralizálási stratégia jegyében miképpen alakítsanak független terrorsejteket. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.