Megépülhet az Álom Sziget Óbudán

Miután érdektelenségbe fulladt a Hajógyári-sziget beépítéséről szóló népszavazás, a régészeti föltárással megkezdődhet az Álom Sziget-projekt kivitelezése.

Érdektelenségbe fulladt a Hajógyári-sziget fejlesztését lehetővé tevő szabályozási terv megerősítéséről tartott vasárnapi népszavazás. A 104 ezer választásra jogosult óbudai közül csak minden hetedik ment el voksolni, 9500-an igennel, 4500-an nemmel szavaztak. A beruházást ellenző Védegylet, állítják, erre számított. Szerintük azért volt alacsony a részvétel, mert rossz időpontban tartották a voksolást. Pető György (MSZP) alpolgármester szerint a referendumot még azelőtt meg kellett rendezni, hogy lejár a szigetre előírt változtatási tilalom, amit három évvel korábban rendelt el a kerület.

- A beruházást a helyi lakosság támogatja, hiszen, bár a referendum érvénytelen lett, a leadott voksok többsége igen volt - mondta tegnap Sammy S. Smucha, az Álom Sziget 2004 Kft. ügyvezetője. Hozzátette: akik otthon maradtak és nem voksoltak, szintén a beruházás pártján állnak. (A szabályozási terv elvetéséhez a zöldek szerint az kellett volna, hogy a szavazók többsége elmenjen voksolni, és a nemek győzzenek. A helybeliek közül sokan értelmezni sem tudták, végül is miről kellene szavazni.) Sammy S. Smucha úgy fogalmazott: "Eszünkbe sem jutott, hogy a nemek kerülhetnek többségbe, erre az esetre még B terv sem készült".

Az egykori óbudai hajógyár területén az Álom Sziget-beruházáshoz kapcsolódó régészeti feltárások még az idén elkezdődnek. A sziget déli, 32 hektáros területén 3500 fős konferencia-központ, szállodák, apartmanházak, kiállítótermek, valamint kaszinó és kikötő épül, összesen 400 milliárd forint értékben. A befektető szerint a beruházás több tízezer munkahelyet teremt; csak a kaszinó biztonsági személyzete ezerfős lesz, a tervezett ötezer szállodai szoba is egyenként két munkavállaló foglalkoztatását teszi szükségessé, és az építkezés is több ezer embernek adhat munkát.

A cég vezetője ígéretet tett arra, hogy a továbbiakban is együttműködnek a zöld- és civilszervezetekkel. A Védegylet jelezte, hogy ügyfélként vesz részt a szigeti épületek engedélyezési eljárásában, és arra törekednek, hogy az engedélyezés során figyelembe vegyék a környezetvédelmi szempontokat. A befektető szerint a szabályozási terv igen szigorú feltételeket ír elő számukra; a 350 ezer négyzetméteres létesítmény harmada a földfelszín alá kerül. A mintegy egy-másfél évig tartó régészeti feltárások után kezdődhet a tényleges építkezés, ami öt-hat évig tarthat. Az Álom Sziget a tervek szerint 2012-re készülhet el. Először kiszélesítik a szigetre vezető hidakat, majd a mélygarázsokhoz vezető, a Bogdáni úttól induló közúti alagutat következik.

Akvapark és jachtkikötő

Budapesten több jelentős beruházás is zajlik a Duna mentén; a Lágymányosi-öbölben az év végére 40 hektáros területen három, 45 méter magas ház épül, s aquapark, tropicarium, vízi színház, zenepalota, szálloda, jachtkikötő és egy sor vendéglátóegység is létesül. Ide sorolható a csepeli szigetcsúcs beépítése. Az ottani 82 hektárt még tavaly adta el Csepel egy spanyol befektetőnek, 11 milliárd forintért. A terület új gazdája nem hozta nyilvánosságra a terveit. A Népsziget újpesti szakaszán egy jachtkikötő épül,a sziget Angyalföldhöz tartozó szakaszán pedig nemzetközi filmstúdió, szálloda, vízisport központ. Feltétele, hogy a IV. kerület feloldja a területre kimondott változtatási tilalmat, és rendeződjenek a szigeten a tulajdonviszonyok.

Az egykori hajógyár területére tervezett beruházás látványterve
Az egykori hajógyár területére tervezett beruházás látványterve
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.