Véget ért az ötödik Vidor Fesztivál

Szombat este véget ért azötödik Vidor Fesztivál, Közép-Európa legnagyobb ingyenes világzenei fesztiválja,a vidámság és derű országos seregszemléje Nyíregyházán. 9 nap alatt 50 helyszínen,400 program zajlott, a fesztivál összesen, több mint 110 ezer nézőt vonzott. Ahazai vígjátékok legrangosabb versenye a commedia dell’artekarakterei után elnevezett díjak átadásával zárult.

Szinetár Miklós, a zsűri elnöke, a fesztivált zárógálaműsor kezdetén értékelte a látottakat. Kiemelte, hogy az idei évversenyprogramjában szereplő darabok színészei között nagyon szoros volt averseny, a zsűri ezért elsősorban a színészi teljesítményt értékelte. Azokatjutalmazták, akik mást, különlegeset, tőlük nem megszokottat nyújtottak, akárszínészi pályájuk csúcsán járnak, akár ígéretes új tehetségek. Szinetár Miklóskülön kiemelte a fesztivál hangulatát, a sok tapsot, amiben könnyebb voltjátszani, és megköszönte a közönség szeretetét.

A hattagú zsűri további tagjai Kovács Dezső és CsákiJudit szakírók, és a hagyományokhoz híven három, a közönség soraibólkisorsolt önjelölt döntnök. A tizennégy színházi produkció nyolc kategóriábanversengett egymással, és idén először a legjobb utcaszínházi előadást is különdíjjal jutalmazták.

A Dottore-díjat, BlaskóPéter kapta, a Nemzeti Színház: Buborékok című darabjában nyújtott színésziteljesítményéért.

A Capitano-díjat idén Máté Gábor érdemelte ki a Katona József Színház Kamrájának: A kulcs címűelőadásában nyújtott színészi alakításáért.

Az Arlecchino-díjat, azaz alegjobb férfi alakításért járó elismerést, a zsűri Epres Attilának ítélte oda a Vígszínház Négy lába van a lónak,mégis megbotlik című darabjában nyújtott játékáért.

A legjobb női alakításértjáró Colombina-díjat Börcsök Enikő vehetteát, a Vígszínház: Négy lába van a lónak és a Thália Színház: Beszélő fejek címűelőadásokban nyújtott színészi alakításáért.

A Brighella-díjat, idén Hámori Gabriella nyerte el az Örkény Színház:Az üvegcipő című darabjában nyújtott alakításáért. A Smeraldina-díjat pedig a zsűri aszintén ebben a darabban játszó FürAnikónak ítélte oda.

A Pantalone-díjat idén Anger Zsolt vehette át, az egriGárdonyi Géza Színház: A hülyéje című előadásában nyújtott színészialakításáért.

A Pulcinella-díjat megosztva Szőcs Artúrnak ítélte azsűri, a Vígszínház: Négy lába van a lónak... című előadásában nyújtottteljesítményéért és a budapesti Fregoli Színészegylet: Özvegy Karnyóné című produkciójának,mint a legmulatságosabb előadásnak.

A Vidor FesztiválÉletmű-díját Bárdy György vehetteát.

A hat utcaszínházi produkció közül, amelyeket aKossuth téren láthatott a publikum a Vidor Fesztivál ideje alatt, a Makarás Céh-et találta a legjobbnak azsűri, így ők vehették át a Pierrot-díjat.

A Fesztiválon nemcsak a színházi produkciók, hanem ahazai friss filmvígjátéktermés darabjai is megmérettettek. A hét film közül,amelyeket a világzenei koncertek után szintén a Kossuth téren láthatott aközönség, közönségzsűri választotta ki a legjobbat. A Hyppolit-díjat, idén a Szőke Kóla című vígjáték nyerte el.

(Vidorfest.hu)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.