A Védegylet számított arra, hogy érvénytelenül zárul az óbudai népszavazás

A Védegylet számított arra, hogy érvénytelenül végződik az óbudai Hajógyári-szigetre tervezett beruházás kapcsán kiírt rendeletmegerősítő népszavazás - mondta el Várady Tibor, a civil szervezet munkatársa hétfőn az MTI-nek.

Az időpont kiválasztása rossz volt, mivel a szavazási hajlandóság a főváros III. kerületében az önkormányzati választáson is alacsony - mondta Várady Tibor a távirati irodának arra a felvetésére válaszolva, a választópolgároknak csupán 14,4 százaléka kereste fel a szavazóhelyiségeket.

Elmondta, hogy az óbudai Hajógyári-sziget építési engedélyezési eljárásában a Védegylet ügyfélként vesz majd részt. Az eljárás során arra törekednek, hogy az engedélyezési hatóság figyelembe vegye a környezetvédelmi szabályokat, előírásokat. Nagy Gergely, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület főtitkára sajnálatosnak nevezte, hogy egy potenciálisan világörökségi terület fejlesztési kérdését kerületi népszavazásra bízzák.
A Hadrianus palota, illetve a hozzá tartozó épületek sorsa szakmai kérdés, tehát nem népszavazáson kell eldönteni - tette hozzá.

A főtitkár úgy látja a választópolgárok fásultak, kizárólag azok mentek el szavazni, akik aggódnak a terület sorsáért.
A vasárnapi népszavazáson a 104.356 választópolgár 14,4 százaléka, 15.044 ember kereste fel a szavazóhelyiségeket. A leadott 14.959 érvényes szavazatból 9.441 volt a tervezett beruházást támogató, 5.518 az elutasító voks.

Korábban Pető György, Óbuda-Békásmegyer alpolgármestere elmondta: a népszavazás 35 millió forintjába kerül az önkormányzatnak.

A vasárnapi érvénytelen népszavazással életbe lépő rendelet azt teszi lehetővé, hogy a Hajógyári-szigeten 5-6 éven belül 8-10 szálloda és apartmanház, több sportközpont, jachtkikötő, kaszinó és egy 3.500 fős konferencia- és kiállítási központ épülhet. A sziget elzárva marad az autóforgalom elől, ezért P+R parkolót alakítanak ki.
Az Álom Sziget 2004 Ingatlanfejlesztő Kft. programja 14,5 milliárd forint közcélú fejlesztést is tartalmaz, többek között árvízvédelmi létesítmények, utak és egy alagút megépítését.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.