Lecsapnak a vagyonosokra

Aki a közelmúltban százmillió forint feletti értékben ingatlantvásárolt vagy ilyet tervez, és ehhez mérten a személyijövedelemadó-bevallásában nem szerepelnek megfelelő nagyságú összegek,az számíthat az adóhatóság megkeresésére.

Mostantól ugyanis nagyobb arányban vizsgálja majd az APEH az ilyen jellegű és értékű magánvagyon eredetét - hangzott el a hivatal tegnapi sajtótájékoztatóján. Kiemelt figyelem jut a jövőre tervezett tízezer vizsgálat alanyának kiválasztásakor a drága autók beszerzésére is, de a feltűnően nagy összegű tagi kölcsönt nyújtó magánszemélyek is górcső alá kerülhetnek. Az év első nyolc hónapjában közel ötszáz vagyonosodási vizsgálatot végeztek, az érintett magánszemélyeknek átlagosan 17,8 millió forintos - ez a tavalyi átlag több mint duplája - elmaradásuk volt (a bírsággal és pótlékkel együtt ennek több mint másfélszeresét kell megfizetni). Ez országos szinten összesen 6,5 milliárd forintot jelent. Mint azt Szikora János, az APEH elnöke elmondta, a kivetett adót és büntetést az érintettek általában be is fizetik, mivel itt valóban megvan erre a vagyoni fedezet.

A következő évben a vagyongyarapodási vizsgálatok mellett megmarad az áfaellenőrzések dominanciája - nem csak a nagy összegű viszszaigényléseket, hanem az adóminimalizálókat, vagyis a bevételükhöz képest túl kis összegű áfát fizetőket is vizsgálják, a nemzetközi ügyek aránya pedig legalább 15-20 százalék lehet. Emellett kiemelten vizsgálják majd a minimálbérre bejelentetteket foglalkoztató munkaadókat, vállalkozókat - csak akkor lehet a nyári adócsomagban elfogadott havi 125 ezer forintos (ez a jelenlegi duplája) járulékalapnál kevesebb után járulékot fizetni, ha azt bejelenti a foglalkoztató a hatóságnak, amely ennek jogosságát ellenőrizheti.

Célzott ellenőrzés

Augusztus végéig több mint 203 milliárd forint adókülönbözetet tártak fel az APEH revizorai, mintegy 46 százalékkal többet, mint a tavalyi első nyolc hónapban. Az egy ellenőrzés során megállapított adóhiány meghaladja az 1,1 millió forintot, míg tavaly 611 ezer forint volt. A javulás oka elsősorban a vizsgálandó kör célzott kiválasztása.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.