Túljelentkezés van a madárinfluenza-oltás kipróbálására

Megkezdődött a madárinfluenza elleni védőoltás kipróbálására jelentkező gyermekek összeírása, amiről az országos tiszti főorvos a közszolgálati televízióban elmondta, hogy már most többszörös a túljelentkezés.

Bujdosó László a Nap-kelte című műsorbanközölte, hogy "többszörös a túljelentkezés" azokból a szülőkből, akikjelezték a hozzájárulásukat ahhoz, hogy gyermekeiken kipróbálják avakcinát. Kiemelte: nem kísérletről van szó, hanem egy vizsgálatról,amelynek során arra keresik a választ, hogy a beállított dózis milyenimmunválaszt vált ki a gyermekek szervezetében. A jelentkezők számárabiztosítást kell kötni. Be kell tartani az önkéntesség elvét.

Külön hangsúlyozta azt is, hogy nem jár anyagi ellenszolgáltatásazoknak, akik részt vesznek a vizsgálatokban. Bujdosó László szerintcsak olyan kórházban lehet beadni az beoltásokat, ahol mindeneshetőségre felkészültek.

Az oltás beadása után 21 nappal vért vesznek a gyermekektől, majdadott idő után újabb vérvétellel ellenőrzik, adott-e a szervezet"tartós immunválaszt" - mondta el a tiszti főorvos. Az OrszágosGyógyszerészeti Intézet augusztusban engedélyezte, hogy gyereken ismegkezdődjön a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai vizsgálata.

A vizsgálatokról, amelyhez húsz önkéntes szülő jelentkezését várták,korábban azt közölték, hogy országszerte három-négy "vizsgálóhelyen"kezdődnek majd meg. Ugyanakkor azt is jelezték: a kijelölt egészségügyiintézmények hirdetések útján toboroznak majd önkénteseket, shonlapjukon is közzéteszik a kísérletre jelentkezni kívánó szülőknek ésgyermekeknek szóló felhívásukat.

Molnár Lajos egészségügyi miniszter és Vizi E. Szilveszter, a MagyarTudományos Akadémia (MTA)elnöke szerdán felkérte az EgészségügyiTudományos Tanácsot, hogy csak a felnőtteken végrehajtott vizsgálatokatkövetően, a sikeres vizsgálatok lezárása után engedélyezze gyermekekena madárinfluenza elleni oltóanyag kipróbálását.

Az országos tiszti főorvos az Akadémia állásfoglalására, melyszerint etikailag elfogadhatatlan a vakcina kipróbálása gyermekeken,korábban úgy reagált, hogy a gyermekek számára előállított oltóanyagdózisát nem lehet felnőtteken beállítani.

Az Akadémia korábbi állásfoglalása szerint etikailag elfogadhatatlana madárinfluenza elleni vakcina gyermekeken történő kipróbálása, mivelaz nem felel meg az Emberi Jogi és Orvosbiológiai Konvencióbanelőírtaknak, amelyhez Magyarország is csatlakozott.

Lenkovics Barnabás, az állampolgári jogok országgyűlési biztosaszerdán kijelentette: megérti az Akadémia azon állásfoglalását, melyszerint etikailag elfogadhatatlan a madárinfluenza elleni vakcinagyermekeken történő kipróbálása.

Ugyanakkor hangsúlyozta: hivatalból még azért nem indít eljárást,mert nem rendelkezik olyan információkkal, amely arra utalna, hogybármely hatóság, vagy egészségügyi közszolgáltató törvényt sértettvolna. Úgy fogalmazott, ha nem kísérleteznék ki gyermekeken azoltóanyagot - holott ismeretes, hogy járvány esetén ők alegveszélyeztetettebb korcsoport -, s kitörne a madárinfluenza, amagyar egészségügyi rendszert súlyos felelősség terhelné.

Közölte, etikailag az is bírálható, ha a legkiszolgáltatottabbkorosztály számára nincs védekező anyag egy esetleges járvány esetén.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.