Védés vagy visszahívás?

Ma 14 órától tartják a Magyar Olimpiai Bizottság rendkívüli közgyűlését, amelynek napirendjén egyetlen pont szerepel: visszahívják-e tisztségéből Schmitt Pált, a szervezetet 1989 óta irányító elnököt? A fórum előzménye, hogy számos MOB-tag aláírásgyűjtésbe kezdett az elöljáró leváltásáért. Az alábbiakban az ügy jelentősebb momentumait elevenítjük fel.

Július 12. A MOB tagságának és vezetőinek csaknem kétharmada (165-ből 102 személy) támogatja a Schmitt Pál leváltására indított kezdeményezést - jelentette az MTI. Az indítvány lényege: a bizottság elnöke, főtitkára nem lehet országos párt elnöke, alelnöke vagy főtitkára (a NOB és a MOB szabályzata tiltja a pártpolitikai tevékenységet). A távirati iroda emlékeztetett rá: Schmitt - aki a Magyar Nemzetben madárijesztőknek nevezte az aláírókat - a NOB-ot úgy tájékoztatta: politikai nézetei miatt diszkriminatívan kívánnak ellene fellépni. Gyenesei István független országgyűlési képviselő, MOB-tag erre közölte: Schmitt pártpolitikai szerepvállalása a bizottság megosztottságához vezetett. Schmitt összességében értetlenül állt a "támadás" előtt, mivel legutóbb annak tudatában választották meg, hogy ő a Fidesz alelnöke.

Július 13. Huszonkét olimpiai bajnok felhívásban állt ki Schmitt mellett. Az aláírók között hat MOB-tag szerepelt; akadt, aki az egy nappal korábbi indítványt is szignálta.

Július 14. Távolmaradt a MOB elnökségi ülésétől a vezetőség tíz tagja: Aján Tamás, Bakonyi Tibor, Császári Attila, Csötönyi Sándor, Faragó Judit, Gyárfás Tamás, Hegedűs Csaba, Markovits László, Sinka László, Vass Károly. Az ok: Schmitt madárijesztőzése. A "tízek" ugyanakkor rendkívüli elnökségi ülés összehívását kérték a MOB elnökétől.

Július 20. Schmitt augusztus 7-re tűzte ki a rendkívüli elnökségi ülést.

Július 21. A tíz elnökségi tag immár rendkívüli közgyűlés összehívását szorgalmazta (szeptemberre); javasolta, hogy Schmitt a MOB örökös tiszteletbeli elnöke legyen, a tagság pedig válasszon új vezetőt.

Augusztus 7. A rendkívüli elnökségi ülés után Schmitt felolvasta az elnökséggel közös álláspontját, amely szerint a december 9-i rendes közgyűlésig fontolóra veszi jövőbeni pozícióvállalását. Kisvártatva híre ment: Schmitt írásban garantálta, hogy december 9-ig lemond. Kamuti Jenő főtitkár szerint az elnök erre "a szavát adta".

Augusztus 8. Verbális zűrzavar: lemondott-e Schmitt? Kamuti visszavonta előző kijelentését; Vass Károly megerősítette, hogy Schmitt írásba adta távozását; Schmitt cáfolt.

Augusztus 14. Rendkívüli közgyűlés összehívását kezdeményezte szeptember 2-re több mint 55 MOB-tag. A fórumon tisztázni kívánják: mi történt a "lemondós" elnökségin, s a tagság kíván-e új elnököt választani.

Augusztus 21. Többségükben korábbi úszók közleményben álltak ki Schmitt mellett. Gyárfás Tamás MOB-alelnök, az úszószövetség vezetője így reagált: "A nem MOB-tag bajnokok mozgósítását nem tartom szerencsésnek."

Augusztus 22. Schmitt - "Öntsünk tiszta vizet a pohárba!" - maga állt a rendkívüli tanácskozást óhajtók élére: október 14-ét javasolta.

Augusztus 24. Szeptember 2-án tartják a rendkívüli közgyűlést - jelentették be az után, hogy Szekeres István MOB-tag átadta Molnár Zoltán MOB-ügyvezetőnek a vonatkozó, 58 tag által szignált indítványt. Oka és célja "a MOB hatékonyabb érdekképviseletének és érdekérvényesítési képességének helyreállítása, valamint biztosítása, és mindezek érdekében a MOB elnökének visszahívása".

Augusztus 28. Az újabb rendkívüli elnökségi ülésen Schmitt amondó: az 58 aláírásból 4-gyel kapcsolatban "technikai kérdések" vetődtek fel (érvénytelenné nyilvánítás esetén elmaradhatna a közgyűlés). Az értekezleten lemondott tisztségéről Csötönyi Sándor elnökségi tag, mondván: nem asszisztál félbehagyott döntésekhez.

Augusztus 30. Döntött a MOB felügyelőbizottsága: érvényes a rendkívüli közgyűlés összehívásához szükséges 55 aláírás, az értekezlet megtartható szeptember 8-án.

Abban az esetben, ha a minősített többség - azaz 83 MOB-tag - ma úgy dönt, hogy visszahívja Schmitt Pált, akkor újabb közgyűlést kell tartani, amelyen megválaszthatják az új elnököt. Információink szerint négyen-öten (köztük korábbi olimpiai bajnokok) máris jelezték, hogy - amennyiben bizalmat kapnak - elvállalnák a pozíciót.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.