Terjed a gyógyíthatatlan tbc

Ma fejezi be a legtöbb gyógyszernek ellenálló, gyakorlatilag gyógyíthatatlan tbc-baktériumtörzs terjedése miatt összehívott kétnapos rendkívüli ülését az Egészségügyi Világszervezet.

Az extrém ellenálló képessége miatt XDR tuberkulózisnak nevezett törzset már a világ minden régiójában azonosították, de leginkább Ázsiában és a volt Szovjetunió országaiban fordul elő. A fertőzések száma világszerte növekszik.

Az ülés összehívásának közvetlen célja egy dél-afrikai járvány megfékezése. Egy vidéki tartományban ugyanis az 53 fertőzött emberből egy kivételével mindenki meghalt az elmúlt néhány hónapban. A halál gyorsan, a fertőzéstől számítva átlagosan 25 napon belül bekövetkezett. A betegek nagy része HIV-pozitív volt, és kezelés alatt állt. A járvány kitörésének okai ismeretlenek, de valószínűleg a tuberkulózis elleni gyógyszerek helytelen alkalmazása áll a háttérben. Az XDR tbc veszélyességét mi sem jelzi jobban, mint hogy az amúgy lassú lefolyású, krónikus betegség számos fertőzöttnél gyorsan ölő kórrá alakul. Ennyi idő alatt, még ha lenne megfelelő gyógyszer, sem lehetne gyógyítani, hiszen a sima tbc hatékony kezeléséhez is fél évre van szükség.

Az extrém módon rezisztens törzsek nem csak Afrikában és a HIV-pozitívak körében okoznak problémát. Egy tavalyi kutatás eredményei riasztóak voltak: a beérkezett rezisztens tbc-minták közül a dél-koreaiak 15 százaléka, a lettországiak 19 százaléka, a kelet-európai és nyugat-ázsiai régió mintáinak 14 százalékában találták meg a XDR tbc-t. Az Egyesült Államokban jobb a helyzet, ott ez az arány csak 4 százalék.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.