Rajtam ne sajnálkozzon senki!

Visszavonul, és nem vállal több fellépést Gregor József - nyilatkozott az operaénekes a Délmagyarország című napilap tegnapi számában. A hirtelen döntés okáról a Kossuth-díjas művészt kérdeztük. Gregor József lapunknak elmondta, nyáron rengeteg munkája volt, elege lett a problémákból, az utazásokból, az örökös készenlétből.

Bár elkezdte az Operaházban próbálni a Don Pasqualét, mégsem várta meg a bemutatót. A Donizetti-mű címszerepét Sólyom Nagy Sándorral váltva Kenesey Gábor énekli majd.

- Nem tudom megmondani, mi volt az utolsó csepp a pohárban - mondta Gregor József. - Negyvennyolc éve vagyok a pályán, tulajdonképpen úgy éreztem: akkor kell abbahagyni, mikor a legjobban megy. Rajtam ne sajnálkozzon senki, nem bírnám elviselni.

Az operaénekes egyébként otthon mindennap gyakorol, erre szüksége van. Abban azonban egészen biztos, hogy nem fog tanítani. - Nem tudok ugyanis - jelentette ki. - Türelmetlen vagyok, nem értek például az anatómiához. Azonfelül a tanítást nagy felelősségnek tartom, és nem akarok beállni a rosszabbnál rosszabb tanárok sorába.

Nem távolodna el teljesen a színpadtól Gregor József. Most azon gondolkodik, mit csinálna szívesen. A budapesti Operaházban nem vállalna semmilyen posztot. - Már sokszor megégettem ott magam. Támogattam Győriványi Ráth Györgyöt, akivel valószínűleg az volt a probléma, hogy túl gyorsan dolgozott. A mostani vezetés pont azt csinálja, amit ő szeretett volna. Ha összeszedtem az életem, mindenképpen Szegeden maradnék. Leülök majd beszélgetni Székhelyi Jóskával, az igazgatóval. Talán második emberként, tanácsadóként segíthetnék az operatagozat zeneigazgatójának, Molnár Lacinak.

Székhelyi a Délmagyarországnak elmondta: leveszik műsorról a Hegedűs a háztetőn című musicalt, bár Gregor felajánlotta, segít annak, aki átveszi tőle a szerepet. Székhelyi azonban úgy véli, ez a produkció az operaénekes nevéhez fűződik. Bármennyire lenne is még vagy harminc előadás a zenés darabban, személyes etikai kódexe szerint ez nem megengedhető. Gregor József egyébként vállalta Falstaff szerepét A windsori víg nőkben is. Miután ez a premier csak tavasszal lesz, a direktor még reménykedik, hogy Gregor meggondolja magát. Ha a döntése végérvényes, ezt a bemutatót mindenképp megtartják. (Sz. K.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.