Üres titkos CIA-börtönök

George W. Bush látványos huszárvágással próbálja meg új mederbe terelni a terrorizmus elleni háborúról Amerikában folyó vitát. Az elnök tegnap újabb nagy beszédet tartott, amelyben a 2001. szeptember 11-i terrortámadás fő szervezőjének, Hálid Sejk Mohamednek a mielőbbi felelősségre vonását sürgette. A 2003-ban Pakisztánban elfogott kuvaiti terrorista egyike annak a tizennégy al-Kaida-vezetőnek, akit a CIA titkos börtöneiből szállítottak át a guantánamói fogolytáborba.

Bush szerdán ismerte be, hogy léteztek a tavaly leleplezett CIA-börtönök. Továbbra sem tudni azonban, hogy hol voltak a titkos cellák. Az elnök szavai értelmében a foglyokat átvitték Guantánamóra, ám a CIA-nak továbbra is joga van gyanúsítottak őrizetbe vételére.

Bush azzal védte az amerikai eljárást, hogy a Mohamed és társai kihallgatása során szerzett információk révén terrortámadásokat sikerült megelőzni, emberéleteket mentettek meg. A szerdai beszédhez időzítve a Pentagon nyilvánosságra hozta a szárazföldi hadsereg új kihallgatási szabályzatát, amely egyebek mellett tiltja a fejre húzott csuklyát, a meztelenre vetkőztetést, a kutyával való ijesztgetést, az elektromos sokkolást vagy a hírhedt "vizes deszkás" módszert, amelynek során fulladáshoz közeli élményt él át a delikvens.

Az elnök sürgette a kongresszust, hogy még a november 7-i választások előtt fogadja el a terroristák rendkívüli hadbíróság elé állítását lehetővé tevő törvényt. Ennek részletei egyelőre nem ismeretesek, ám egyes guantánamói foglyok védői máris bírálják, mert a javaslat alig különbözik a legfelső bíróság által júniusban alkotmányellenesnek ítélt eredeti jogi megoldástól. A vitában az lesz az egyik sarokkérdés, hogy vajon megismerhetik-e a vádlottak a titkos hírszerzési forrásokból származó bizonyítékokat.

Bush elnöknek a 2001-es terrortámadások ötödik évfordulója előtti beszédsorozata az elemzők szerint váratlanul érte a Fehér Ház bírálóit. Az elnök, helyzeti előnyét kihasználva, hirtelen témát váltott, és ismét az amerikaiak biztonságérzetére apellál. A republikánus stratégák nyilvánvalóan a terrorizmus veszélyeit akarják a kampány középpontjába állítani - egyben elterelve a figyelmet a nagyon népszerűtlen iraki háborúról.

l Az EU-ban a Bush-bejelentés nagy visszhangot keltett. Felerősödtek az USA-t, a terrorizmus elleni harc módszereit bíráló hangok. Lengyelország és Románia, amelyet korábban gyanúba kevertek, ismét hivatalosan cáfolta, hogy területén CIA-börtönök lettek volna. Javier Solana, a unió külpolitikai felelőse Koppenhágában közölte: tudomása szerint egyetlen EU-országban, vagy tagjelölt államban sem működtek titkos CIA-börtönök.

Bush elnök és Cheney alelnök  távozóban a Fehér Ház Keleti Termébõl
Bush elnök és Cheney alelnök távozóban a Fehér Ház Keleti Termébõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.