Dombos, parkos Moszkva tér

Hat új díszpolgár, dráguló távfűtés, elfogadott Moszkva téri tervek, megvásárolható szolgálati laptopok a városatyáknak - e ciklusban utolsó ülését tartotta a Fővárosi Közgyűlés.

Bacsó Péter filmrendező, Hankiss Elemér szociológus, Oláh György Nobel-díjas kémikus, Ranschburg Jenő gyermekpszichológus, Sajdik Ferenc karikaturista és Szabó Magda írónő lett Budapest hat újabb díszpolgára. A városatyák tegnap a 400 ezer forinttal járó Pro Urbe Budapestért díjak odaítéléséről is döntöttek. Az elismerést az Amadinda Ütőegyüttes, Bródy János zenész, Gálvölgyi János színész, Golub Iván kórházi főigazgató, Szirtes Tamás színházigazgató és Ungváry Rudolf író kapta meg.

Novembertől 8,4 százalékkal drágul a távfűtés Budapesten - döntött az MSZP-SZDSZ koalíció szavazataival a közgyűlés. Ez azt jelenti, hogy az átlagosnak tekintett 54 négyzetméteres lakásban évente tízezer forinttal többet kell a szolgáltatásért fizetni. A tavalyinál 2,2 milliárd forinttal többet költenek a lakásrezsi-támogatási rendszerre, vagyis nő a segítség mértéke, de némileg emelkednek a jogosultsághoz szükséges jövedelemhatárok is. A rászoruló családoknak akár kéthavi rezsiköltségét is fedezheti a fővárosi támogatás.

Jóváhagyták a városatyák a Moszkva tér átépítéséhez szükséges kerületi szabályozási tervet is. E szerint a téren lejtős zöld felületet, mesterséges dombot alakítanak ki - sétánnyal, szökőkutakkal -, ez alá kerülne a tömegközlekedési csomópont. A terv szerint a tér körül körforgalom jönne létre, összekapcsolnák a 18-as és a 61-es villamost, az 56-os villamos pedig a felszín alatt, alagútban jutna el Buda legforgalmasabb csomópontjára. A terv a későbbiekben számol egy újabb metrókijárattal a Széna tér irányába, valamint a 2-es metró Budagyöngye felé tartó szárnyvonalának a kialakításával.

A tér teljes átépítésének költsége meghaladja a 30 milliárd forintot, amelyhez európai uniós támogatás is igénybe vehető. A II. kerület még ebben a hónapban tárgyalja a szabályozási tervet. Ha jóváhagyja, véget érhet a Moszkva tér átépítésének majdnem negyven éve tartó tervezgetése, és jövőre elindulhat a beruházás, amely Horváth Csaba (MSZP) kerületi polgármester szerint 2009-re fejeződhet be.

Állandósultak a 2004 óta tartó kedvező tendenciák Budapest közbiztonságában - mondta a közgyűlés előtt a Budapesti Rendőr-főkapitányság első féléves beszámolója kapcsán Gergényi Péter főkapitány. Jelentősen nőtt a nyomozás eredményessége és a felderítettség, valamint a vádemelések száma, a fővárosban elkövetett bűncselekmények száma pedig csökkent. A főkapitány szerint Budapesten jobb a közbiztonság, mint Berlinben, a "BRFK pedig a spiccen van európai uniós összehasonlításban".

A négyéves önkormányzati ciklus egyik záróakkordjaként a városatyák példás egységben, szinte teljesen egyhangúlag támogatták Kupper András Fidesz-frakcióvezető azon javaslatát, hogy a választások után távozó képviselők kedvezményes áron megvehessék az általuk használt szolgálati laptopokat.

Demszky: Ez volt a legsikeresebb ciklus

A rendszerváltás óta a legsikeresebb ciklus van mögöttünk - jelentette ki tegnap az elmúlt négy évet értékelő tájékoztatóján a főpolgármester. Demszky Gábor szerint Budapest sikeres várossá vált. Mint mondta, négy éve véget ért a "veszekedős, pereskedős" korszak a jobboldali kormánynyal, a főváros pedig az új, Budapest-barát kabinet segítségével "ismét töretlenül felívelő pályán van". A most véget érő ciklus fontosabb döntései közül kiemelte, hogy "végre elindult a 4-es metró építése", teljesen megújul a 2-es metró, és lecserélték a nagykörúti villamosokat. Az elmúlt négy évben összesen 250 kilométer utat hoztak rendbe, ami több, mint a korábbi három ciklusban együtt. Nem ilyen derűlátó Kupper András, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője. Mint lapunknak elmondta, a ciklus legfontosabb döntései azok voltak, amelyek meg sem születtek; a 4-es metró alagútjának fúrásához még hozzá sem kezdtek, és nincs Budapestet támogató nemzeti fejlesztési terv sem.

Látványterv a leendõ Moszkva térrõl
Látványterv a leendõ Moszkva térrõl
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.