A Védegylet szerint nemmel kellene szavazni Óbudán

A Védegylet arra kér minden III. kerületi választópolgárt, hogy menjenel szavazni vasárnap, és mondjon nemet az Óbudai-sziget déli részénekijesztő mértékű beépítését lehetővé tevő kerületi szabályozási tervre -hangzott el a civil szervezet sajtótájékoztatóján.

A főváros III. kerületében a hétvégén tartanak rendeletmegerősítő népszavazást az önkormányzat képviselő-testülete által június 30-án elfogadott, a Kerületi Szabályozási Tervet (KSZT) tartalmazó rendeletről.

A Védegylet szerint ha a választók elutasítják a rendeletet, akkor nem az önkormányzat által említett Óbuda-Békásmegyer Városépítési Szabályzat, hanem az építési törvényben meghatározott úgynevezett illeszkedés szabálya lesz az irányadó. Ez alapján a csak olyasmi építhető a szigeten, amely a környéken már jelenleg is van.

Várady Tibor, a Védegylet jogásza elmondta: nem a beruházás, hanem annak eltúlzott mérete ellen tiltakoznak.
Hozzátette: egyszerűen nem igaz az, hogy a rendelet elutasítása még nagyobb beépítéshez vezetne, mert az építési törvény vonatkozó passzusa alapján nem lehetne a tervezett turistakomplexumot megvalósítani. Azért nem, mert hasonló jellegű építmény nincsen a környéken.

Várady beszélt arról is, hogy az önkormányzat korábban felvette velük a kapcsolatot, de a köztük zajló egyeztetés "csak színjáték volt".

A Védegylet stratégiai környezeti vizsgálatot javasolt, ám szerintük egyetlen elemét se építették be a KSZT-be.

A Védegylet szóvivője, Jávor Benedek szerint az építkezéssel számottevő zöldterület pusztulna el, 800 fát vágnának ki. A létesítmények naponta több tízezer látogatót vonzanának, amely a "környék lakóinak életét egyszerűen tönkretenné".

A civil szervezet képviselői kifogásolták azt is, hogy a beruházással a Hadrianus kori palota régészeti feltárása ugyan megtörténne, ám az ahhoz kapcsolódó, a régészek szerint vélelmezett épületeké már nem, mivel azokra ráépülne a turistakomplexum.

A Védegylet a sajtótájékoztató végén átadott közleményében azt írja: "követeljük, hogy a népszavazás után a kerület vezetése egy mérsékeltebb, a sziget közösségi funkcióit erősítő, a természet védelmét biztosító, jobb szabályozási tervet készítsen! Az itt élők és egész Budapest érdekében."

(forrás: MTI)

A tervasztalon így fest a Hajógyári-sziget leendõ képe
A tervasztalon így fest a Hajógyári-sziget leendõ képe
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.