Költő utca: kérés Gyurcsánynak

"Nagy infrastrukturális beruházások helyett kisebb környezetbarát fejlesztések kellenek. Gyorsforgalmi utak építése helyett bőven jusson a vasútfejlesztésekre" - kérte az Országos Környezetvédelmi Tanács tegnapi ülésén Schmuck Erzsébet Gyurcsány Ferenc miniszterelnöktől.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv vitáján Láng István akadémikus pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar természetvédelem egyik fellegvárának számító Költő utcai objektumot nem lenne szabad eladni, hanem természetvédelmi célokra kellene megtartani. A miniszterelnök erre azt mondta: a problémát most hallja először, meglátja, mit lehet tenni. (A Költő utcáról lapunk múlt szombati számában írtunk. Lényege, hogy a környezetvédelmi tárca a Jókai Emlékszobának is helyet adó három hektáros ingatlan eladását tervezi.)

A tíz éve működő környezetvédelmi tanácsot a hivatalban lévő miniszterelnökök közül elsőként meglátogató Gyurcsány Ferenc szerint egyensúlyt kell teremteni a gazdasági és a környezeti érdekek között. Van, ahol gyorsforgalmi út kell, van, ahol nincs erre szükség.

Persányi Miklós szakminiszter a fejlesztési tervet mint a magyar környezetügy nagy lehetőségét jellemezte. Példaként említette, hogy ennek keretében megoldódhat a főváros szennyvizének teljes tisztítása, illetve befejeződhet a kis-balatoni vízrendszer kiépítése. A nyolcezermilliárd forintos, hét évre szóló terv előzetes felosztása szerint környezetvédelemre és energetikára 1033-1432 milliárd forint juthat.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.