Új amerikai stratégia a terror ellen

Az al-Kaidát sikerült meggyengíteni, a nemzetközi iszlám terrorizmus ma szétforgácsolt, decentralizált csoportokból áll - ebből indul ki a kedden nyilvánosságra hozott új amerikai terrorizmusellenes stratégia.

E szerint a terrorista sejtek az internet segítségével alkotnak laza hálózatot és központi parancsnokság nélkül, önállóan tevékenykednek. Az USA továbbra is a demokrácia terjesztésében, a terrorszervezetek elleni offenzívában és a tömegpusztító fegyverek terjedésének megakadályozásában látja a honi terület és a nemzeti érdekek védelmének fő eszközeit.

A stratégiát utoljára 2003 februárjában hozták nyilvánosságra. Az még piramisként ábrázolta a nemzetközi terrorizmust, csúcsán az al-Kaidával, amely állami szponzorok segítségével világméretekben irányította az alá tartozó szervezeteket. Az előző dokumentum hangsúlyozta az arab közvélemény megnyerésének fontosságát és ezzel összefüggésben kitért az izraeli-palesztin konfliktusra. Az új stratégia viszont minimalizálja az USA közel-keleti politikájának a terrorizmusra gyakorolt hatását.

A dokumentum közreadását Bush "hazai pályán", az amerikai katonatisztek szövetségében jelentette be. Az elnök az Oszama bin Laden és Ajman az-Zavahiri videoüzeneteiből vett szövegrészletekkel azt bizonygatta, hogy a terroristák célja változatlanul a kereszténység visszaszorítása, Izrael megsemmisítése és az USA befolyásának felszámolása, s ennek elérésére minden eszköz megengedett.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.