Teljes kompromisszumhiány a magyar-szlovák nyilatkozat ügyében

Több hírforrás szerint végül azért nem született meg a szélsőséges megnyilvánulásokat elítélő magyar-szlovák külügyminiszteri nyilatkozat, mert a budapesti és a pozsonyi szövegtervezet annyira eltért egymástól, hogy esély sem volt a kompromisszumra.

Göncz Kinga vendéglátójával, Ján Kubissal tartott keddi közös sajtótájékoztatójukon a valós okokat firtató újságírói kérdésekre azt felelte, hogy tudomása szerint a szlovákiai képviselők, talán még mások is, hasonló dokumentumot terveznek, amelyek kiolthatják egymást, ezért a külügyérek inkább a további közvetlen párbeszédet és az állandó kapcsolattartást helyezték előtérbe. Lapunk érdeklődésére Igor Pokojny, a pozsonyi külügyminisztérium főosztályvezetője és megbízott szóvivője azt válaszolta, hogy a teljes igazság az, ami a sajtótájékoztatón elhangzott. - Az úgynevezett jól értesültek feltevései nem felelnek meg a valóságnak - szögezte le.

- Ideje elgondolkoznunk, nem kellene-e követnünk a németeket és a franciákat, illetve a cseheket és a németeket, s ugyanilyen szellemben szorgalmazni a szlovák-magyar megbékélést. Végre le kellene zárni magunkban is azokat az eseményeket amelyek az Osztrák-Magyar Monarchiában a XIX. század végén és a következő elején végbementek. Miként a második világháborút követő úgynevezett lakosságcserét is. Egyszerűen tudatosítani kell, hogy a Szlovák Köztársaság létezik és létezni fog, s akik ezt kétségbe vonják, azokat a társadalom peremére kellene állítani - fejtette ki Ján Kubis a pozsonyi Pravdának adott interjújában. Arra a kérdésre, vajon a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom a szeptember 16-ra, Pozsonyba tervezett demonstrációjával nem önt-e olajat a tűzre, így felelt: - Ha az irredenta mozgalom megtartja tiltakozását, akkor a rendőrségünk korrektül, de a törvény adta lehetőségeken belül lép fel velük szemben - szögezte le Kubis.

A közép-szlovákiai Rimaszombatba bevezető utakról ismeretlen tettesek letépték a magyar nyelvű helységnévtáblákat. Megkeresésünkre Czirfus István polgármester megerősítette a hírt, de hozzátette: nem biztos, hogy nemzetiségi indítéka van a bűncselekménynek. A táblák ugyanis alumíniumból készültek, amelyekért feldarabolva is fizetnek a helyi fémhulladéktelepen. Sajnos, térségünkben már csaknem harmincszázalékos a munkanélküliség, ezért szinte mindent ellopnak, ami mozdítható. Feltevésemet igazolja, hogy azokat a magyar feliratokat, amelyeket műanyag táblákon helyeztek el, nem bántották - tette hozzá Czirfus István.

Cáfolnak
Ipolynyéken

A Duna TV és több internetes újság értesülései szerint az Ipolysághoz (Sahy) közeli Ipolynyéken (Vinica) állítólag megvertek két váci fiatalembert, mert magyarok voltak. Megkeresésünkre Tóth István polgármester határozottan cáfolt: - Érdeklődtem a rendőrségen és szemtanúktól is. Szó sincs etnikai incidensről. Lakosságunk kilencvenöt százaléka magyar, a diszkóban többször megtörtént, hogy az ipolysági és a balassagyarmati fiatalok összeszólalkoztak, provokálták egymást, de sosem nemzetiségi alapon. A legutóbbi incidens is ilyen eredetű volt, értesüléseim szerint egyetlen szlovák fiatal sem volt ott a verekedésnél - tájékoztatta lapunkat. (Sz. J. P.)

Kassák-szobrot avatnak Érsekújváron

Kassák Lajosnak, a magyar avantgárd ismert képviselőjének szobrot állítanak szülővárosában, a szlovákiai Érsekújváron (Nové Zámky). Az életnagyságú bronzalak - Szilágyi Tibor szobrászművész alkotása - felavatása a tervek szerint szeptember 8-án lesz a város legforgalmasabb sétányán. Kassákra, a XX. század jeles költőjére és festőjére korábban is emlékeztetett egy mellszobor a városban, de ezt egy éve leszerelték, múzeumba szállították. Az új emlékművet a Castrum Novum Naarden - Szellemi Híd Polgári Társulás ajándékozta a településnek, elkészültéhez az előző pozsonyi kormány miniszterelnök-helyettese hétszázezer, a kulturális tárca 250 ezer koronával járult hozzá. A szobor felállítását az érsekújvári önkormányzat több szlovák képviselője is ellenezte, a város magyarsága viszont az ellen lépett fel, hogy a cseh legionáriusoknak állítsanak emlékművet. Végül az a döntés született, hogy a csehek kapjanak emléktáblát a főtéri kultúrház falán, Kassák bronzszobrot a sétálóutcában. (Munkatársunktól)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.