Háborúellenes tüntetők vertek sátrat a Fehér Háznál

Háborúellenes tüntetők sátrat vertek a Fehér Ház közelében, ahol bő két héten át különböző programokat fognak szervezni, hogy üzenetüket a közvélemény minél szélesebb részéhez eljuttassák - számolt be a szerdai The Washington Post.

A Demokrácia Tábornak nevezett akciót Irakban harcoló katonák hozzátartozói, veteránok és békeaktivisták szervezték, folytatván texasi tiltakozásukat. A háborúellenes programsorozat résztvevői júliusban hasonló sátoros demonstrációt tartottak George Bush elnök crawfordi farmja mellett.

Az amerikaiak többsége nincs tudatában annak, hogy Irakban minden nap háború zajlik, és ezen kell változtatni - mondta egy a mintegy száz tüntető közül, aki kedden a zuhogó esőben sem mozdult el a Fehér Ház közelében húzódó sétányon elfoglalt helyéről. A tüntetők - táblás jelszavaik szerint - az amerikai csapatok azonnali hazahívását követelik.

David Swanson, a Demokrácia Tábor szervezője elmondta: megmozdulásukkal azt szeretnék érzékeltetni, hogy az iraki háború ilyen vagy olyan módon, de hatással van minden amerikai életére. Tizenhét napon keresztül előadásokat rendeznek, és az ország minden részéről a fővárosba érkező demonstrálók beszédeket tartanak. Rá fognak mutatni egyebek mellett arra, hogy a háborús kiadások mennyire gátolták a New Orleans-i újjáépítési segélyek folyósítását, valamint hogy a bevándorlási törvényhozást a háborús propaganda szorította háttérbe.

A háborúellenes tiltakozó mozgalmat a kaliforniai Cindy  Sheehan tavaly indította el, akinek a fia Irakban vesztette életét. Az első crawfordi tiltakozó megmozdulás 26 napon át tartott és mintegy tízezer tüntetőt vonzott Texasba. Sheeban szervezte meg idén júliusban is a crawfordi sátortáboros demonstrációt.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.