Tíz emberből négy nem menne el szavazni október 1-jén

A magyar közvélemény-kutató cégek felmérései szerint folyamatosan csökken azok száma, akik elmennének szavazni "ha most vasárnap lennének a választások"; a TÁRKI, a Szonda Ipsos és a Gallup legutóbbi mérése is azt mutatta, hogy az emberek mindössze hatvan százaléka venne részt a voksoláson.

Az MTI által megkérdezett szakértők szerintaz önkormányzati választás előtt egy hónappal a négy évvel ezelőttihelyzet ellentétje olvasható ki az adatokból: az MSZP helyett most aFidesz vezet. Závecz Tibor, a Szonda Ipsos közvélemény-kutató cégigazgatója azt közölte: egy augusztusi felmérésükön a megkérdezettek 60százaléka mondta azt, hogy október 1-jén biztosan elmegy szavazni.

Arra a kérdésre: mit gondolnak, milyen részvételi arány várható, amegkérdezettek átlagosan 56 százalékra becsülték a választásihajlandóságot. Ez az adat "egy árnyalattal" alacsonyabb, mint aparlamenti választásokat megelőző hónapban - mondta. A Gallupaugusztusi mérése is azt mutatta, hogy amíg májusban tíz felnőttbőlkettő válaszolt úgy, hogy nem menne el szavazni, addig augusztusban mára lakosság egyharmada zárkózott el a voksolás lehetőségétől.

ATÁRKI adatai is hasonló számokat mutatnak: amíg áprilisban a válaszadókmintegy hetven százaléka mondta azt, hogy elmenne voksolni, addig alegutóbbi júliusi méréskor ez az szám már csak 55 százalék volt. KolosiTamás, a TÁRKI közvélemény-kutató cég elnöke szerint az országgyűlésiválasztások után mindig alacsonyabb a részvételi hajlandóság, hiszencsak a kampány idején mozgósítják a pártok a szavazókat.

Ugyanakkorúj jelenség, hogy a jelenlegi kormánykoalíció szokásos"bizalomvesztése" gyorsabban zajlott le, mint az elmúlt választásokután megszokott volt. Ennek magyarázata az, hogy a hivatalba lépőkormány megszorító intézkedéseket jelentett be, nem pedig osztogatásbakezdett - mondta az elemző.

A Medián, a TÁRKI, a Szonda Ipsosés a Gallup legutóbbi mérései is azt mutatják, hogy a teljes lakosságkörében az MSZP népszerűsége 23-25 százalék körül mozog, a Fideszépedig 31-40 százalék. Az MDF és az SZDSZ eltérően szerepel a különbözőmérésekben, de a liberálisok egyik közvélemény-kutatónál sem érik el azöt százalékot az önkormányzati választások előtt egy-két hónappal.

Aközvélemény-kutatók adatai szerint május óta rohamosan csökkenszocialisták népszerűsége. Az elpártolók kezdetben a bizonytalanoktáborát erősítették, a nyár végére azonban inkább a Fidesz feléfordultak az emberek. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogyhiba lenne egyértelmű párhuzamot vonni a pártszimpátiák alakulása és azönkormányzati választás várható eredménye között, épp azért, mert ahelyhatósági voksoláson sok esetben a lokális erőviszonyok, példáulegy-egy politikus személyes teljesítménye a döntő.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.