Madárinfluenza: felkészülés vitával

Éles vita alakult ki a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai kísérletei körül: az MTA elnöke szerint etikai szempontból elfogadhatatlan, hogy gyerekeket vonjanak be ebbe az egyébként engedélyezett eljárásba, míg a tiszti főorvos arra figyelmeztet: egy esetleges járvány éppen a gyerekkorosztályból szedné a legtöbb áldozatát.

Pál Tamás, az oltóanyag klinikai tesztelését felügyelő Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) főigazgatója szeptember 1-jén jelentette be: a gyógyszerészeti intézet engedélyezte a madárinfluenza elleni oltóanyag klinikai vizsgálatának megkezdését gyerekeken. Az OGYI mellett az Országos Epidemiológiai Központ, valamint az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) bizottságának szakhatósági véleménye is kedvező volt.

Az MTA ugyanakkor a kísérleteket engedélyező intézetet az Akadémia Állatorvos-tudományi Kutatóintézete által már korábban megfogalmazott szakmai aggodalmakról tájékoztatta. Benkő Mária, a kutatóintézet tudományos tanácsadója szerint kérdés, hogy érdemes-e a H5N1-re felkészülni, mert még nincs emberről emberre terjedő vírusváltozata. Ő úgy tudja, hogy a hazai vakcina előállításánál alkalmazott eljárás - a vírust tyúktojásban tenyésztik, majd tisztítják és inaktiválják (elölik) - Európában elmaradottnak számít. Az ily módon készített vakcinát szerinte ritkán engedik forgalmazni, a fejlett országokban modern vírusgenetikai módszerekkel állítanak elő vakcinákat.

Kétségeit hangoztatta lapunknak nyilatkozva Vizi E. Szilveszter, az MTA elnöke is. Az Akadémia etikai szempontból különösen elfogadhatatlannak tartja a gyermekeken végzendő kísérleteket, mivel az nem felel meg az emberi jogi és orvosbiológiai konvenció előírásainak. Az Európai Tanács 1997-es döntésében az áll, hogy megkülönböztetett védelemre szoruló személyek esetén - ilyenek a gyermekek is - orvosbiológiai kísérletet csak akkor szabad végezni, ha annak van közvetlen haszna. A madárinfluenza vírusa esetében ilyen közvetlen haszon Vizi E. Szilveszter szerint nincs. Az Egészségügyi Tudományos Tanács korábbi elnökeként a profeszszor azt is kifogásolja, hogy a kísérleteket hat gyermeken akarják lefolytatni, márpedig hat gyermeken nem lehet statisztikailag értékelhető eredményt kapni. Ez etikailag elfogadhatatlan, különösen annak tudatában, hogy a gyermekektől kétszer vért is vesznek. Vizi szerint ne gyerekeken kísérletezzenek, erre ott vannak a felnőttek.

- Meg vagyok rökönyödve azon, hogy az állatorvos-tudományi kutatóintézet munkatársa humán gyógyászati problémákkal kapcsolatban fogalmaz meg "szakmai aggodalmakat" - reagált minderre Bujdosó László országos tiszti főorvos. - Benkő Mária a jelek szerint nem tudja, hogy az általa modernnek nevezett vírusgenetikai módszerek a madárinfluenzával kapcsolatban egytől egyig csődöt mondtak, ezért a multinacionális gyógyszergyárak most az elmaradottnak aposztrofált magyar módszerhez hasonló eljárással kezdtek foglalkozni, s a legfejlettebbek hamarosan a magyarországihoz hasonló klinikai kísérleteket is megkezdhetik - magyarázta a tiszti főorvos.

- Minden tiszteletem Vizi professzor úré - folytatta Bujdosó László -, de az elnök úr talán nem tudja, hogy fel kell készülni az emberek között is terjedő madárinfluenza-járvány lehetőségére. Egy ilyen járvány a gyerekkorosztályt és a 60 évesnél idősebbeket veszélyeztetné a legjobban, vakcina nélkül teljes korosztályok válhatnak védtelenné a kórokozóval szemben - érvelt az országos tiszti főorvos, hozzátéve: a járvány kitörése után már nincs idő tesztre, dózisbeállításra.

A most kezdődött klinikai kísérletek a benne részt vevők számára gyakorlatilag veszélytelenek, céljuk alapvetően a felnőtteken korábban már hatásosnak bizonyult szer adagolásának "beszabályozása". - Egy gyerekeknek szánt gyógyszert nem lehet sem kutyán, sem macskán, sem felnőttön kipróbálni - említett még egy szempontot az országos tiszti főorvos, aki végezetül még egyszer hangsúlyozta: a humán egészségügyi szervezet ezután is tartózkodni fog attól, hogy egy állat-egészségügyi problémáról véleményt mondjon.

Az Országos Gyógyszerészeti Intézet helyettes vezetője, Csekey Éva az üggyel kapcsolatban emlékeztetett: a gyógy-szerkísérlet engedélyezése során a hatályos hazai és uniós jogszabályok alapján jártak el, a döntés során társhatóságok és szakmai bizottságok támogató véleményét is figyelembe vették.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.