A brazilok gyorsak voltak

A világ egyre több országában átgondolt program alapján használják az alkoholt üzemanyagként. Ezt főleg az agrárfelesleg, valamint a környezetvédelmi követelmények kényszerítették ki, újabb szempontként, érvként pedig az is latba esik, hogy minden nemzet szeretné fölszámolni a szénalapú energiáktól való függést.

Az alkohol üzemanyagként történő felhasználásában élen járó Brazília az első olajárrobbanás után, 1975-ben kezdte el alkoholprogramját, bár már 1920-ban is alkalmaztak etanolt motorhajtásra - olvasható a Magyar Tudomány című folyóirat Emőd István, Füle Miklós, Tánczos Katalin és Zöldy Máté által jegyzett tanulmányában. Ebből kiderül: 1995-ben a brazil járművek 45 százaléka, azaz 4,6 millió jármű közlekedett tiszta alkohollal, a többi pedig az alkohol és a benzin 22:78 arányú keverékével. Az üzemanyagprogram támogatására a brazil kormány külföldi hiteleket vett fel. A program a nyolcvanas évek közepére önfinanszírozóvá vált.

Európában Svédország ismerte fel elsőként a bioetanol előnyeit. Fővárosában a helyi közlekedési vállalat tiszta alkohollal hajtott buszokkal szállítja az utasokat. A közszolgáltató autók ugyancsak ilyen üzemanyaggal közlekednek. Stockholm Európa legtisztább levegőjű városa.

Szomszédaink közül Ausztria dolgozott ki először bioenergia-programot. Támogatási rendszere mintául szolgált a magyar szabályozás kialakításában. Németország bevezette a biomasszából származó üzemanyagok vámmentességét 2009-ig. Az Egyesült Királyság különbözeti vámokat alkalmaz. (H. F.)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.