Támogatja az Európa Parlament a regisztrációs adó eltörlését

Támogatták az Európai Parlament képviselői a személygépkocsikregisztrációs adójának eltörléséről szóló európai bizottságijogszabályjavaslatot a témáról a strasbourgi plenáris ülésen keddentartott szavazáson. A tervezet ősszel a tagországok pénzügyminisztereielé kerül.

Az Európai Bizottság már az irányelvtervezet tavalyi kibocsátásakor jelezte, hogy jelenleg teljesen eltérőek a regisztrációs adóra vonatkozó tagállami szabályok. Van olyan ország, ahol ilyesmi nem is létezik, de olyan is, ahol a díj az autó (adók nélküli) értékének 180 százalékát is elérheti.

A regisztrációs adók rendszere a brüsszeli megítélése szerint az európai polgárokat sújtó kettős adóztatáshoz és az európai autóipar megosztottságához vezet, emellett az uniós belső piacot is torzítja, túl sok adminisztrációval jár, és adóelkerülésre ösztönöz. Az adó eltörlésével párhuzamosan a tagállamok emelhetnék a többi gépkocsiforgalmi, illetve egyéb adókat, tehát átalakulna az autók után fizetendő adók rendszere, miközben az országok sem esnének el bevételeiktől - mutat rá a brüsszeli bizottság

A képviselők többsége kivétel nélkül dicsérte, hogy a klímaváltozásért elsősorban felelős széndioxid-kibocsátás csökkentését, a kiotói egyezmény végrehajtását is segíti. Elégedettek voltak azzal, hogy a javaslat megvalósítása az adófizetőknek nem fog több terhet, a nemzeti költségvetéseknek nem fog kevesebb bevételt jelenteni.

Kifejezett ellenvélemények azon országok néhány EP-képviselőjétől hangoztak el, amelyek mereven és féltékenyen őrzik adószuverenitásukat, mint Nagy-Britannia és Írország. Egy-két dán képviselő is ellenezte a javaslatot, ami Kovács László vámuniós biztos szerint nem meglepő, mert Dániában a legmagasabb az adó mértéke, ami a nemzeti költségvetés szempontjait érzékenyen érinti.

(forrás: MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.