Borfesztivált tartanak a szentendrei skanzenben

A magyarországi szőlő- és borkultúrához kapcsolódó hagyományokatmutatja be hétvégén a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a SzüretiSokadalom elnevezésű program keretében, ami immár 10. évetársrendezvénye a Budai Várban zajló 15. Budapesti Nemzetközi Pezsgő-és Borfesztiválnak.

A tájegység terein, portáin és pincéiben borkóstoló és vásár várja a látogatókat, akiknek alkalmuk lesz megízlelni többi között az Egri-, a Villányi-, a Budai-, a Somlói borvidék és a kétnapos esemény idei díszvendége, a Tokaj-Hegyaljai borvidék nedűit.

A rendezvényen a gyomor sem marad üresen, mert finom ételek, borkorcsolyák készülnek az éttermekben, vásárban, például pincepörkölt, mustos pecsenye, hagymás krumpli, sült zöldségek, szőlősrétes, kürtőskalács, kemencés lángos, kecskesajt és pogácsa.

Az érdeklődők megismerhetik a szőlő feldolgozásnak hagyományos eszközeit és módjait, például a taposást, a csömöszölést és a préselést. A présházakban és pincékben a szőlő- és borkultúra tárgyi emlékei láthatók majd.

A házakban és az udvarokon kézművesek - kéregedény készítők, kádárok, gyékényfonók, fafaragók, vesszővonók, késesek, fazekasok, kovácsok, kulacsosok, papírmerítő, szaru- és csontfaragó - kínálják termékeiket és mutatják be mesterségüket.

A szőlőskertekben, gyümölcsösökben szabadtéri madárijesztő kiállítást rendeznek. Több helyszínen táncegyüttesek és zenekarok színes műsorral várják a vendégeket. A programok között kiemelkedő helyet kapnak a szüret tréfás hagyományai, például a bábjáték és a vásári komédia. A szüreti mulatságot táncház zárja.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.