A balatoni szezon bűnügyi mérlege

A Balaton-part veszprémi szakaszán elkövetett bűncselekmények tavalyihúsz százalékos csökkenése után az idei szezonban további ötszázalékkal mérséklődött a bűnesetek száma, viszont megszaporodtak idéna strandi lopások - mondta a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányságközbiztonsági igazgatója sajtótájékoztatón kedden Veszprémben.

Váradi Károly ezredes közlése szerint tavaly 1.174 bűncselekményt követtek el a Balaton veszprémi oldalán, idén pedig 1.120 bűneset fordult elő. Ezek döntő többsége besurranásos vagy betöréses lopás, illetve strandi tolvajlás volt - tette hozzá.

Tájékoztatása szerint a strandi lopások száma a tavalyi 38-ról 47-re emelkedett, ami 23,7 százalékos növekedést jelent, szerinte figyelmeztetőbb azonban az a tény, hogy Balatonfüreden például 50, Balatonalmádiban pedig 27 százalékkal emelkedett a strandi lopások száma. Különösen júniusban volt feltűnő ezek megszaporodása, majd a rendőrség és a strandüzemeltetők intézkedései nyomán a későbbiekben egyre kevesebbszer fordult elő ilyen bűneset - fűzte hozzá.

Az ezredes közlése szerint 10 százalékkal emelkedett az idei szezonban a betöréses lopások száma - 111 eset helyett 121 fordult elő -, ugyanakkor az autólopások tovább csökkentek; a tavalyi tizenhat helyett idén tizenegy esetet jeleztek a rendőrségnek.

Az úgynevezett erőszakos bűncselekmények száma is csökkent: a súlyos testi sértéseké 18 esetről 10-re, a rablásoké pedig 27-ről 17-re - mondta Váradi Károly. Hangsúlyozta: az egyetlen emberölést a szezonban augusztus elején Balatonfüreden követték el, ám az nem kapcsolódik az idegenforgalomhoz, ugyanis két helybeli lakos elmérgesedett konfliktusának a következménye volt a gyilkosság.

A közbiztonsági igazgató szerint a Balaton északi partjára idén sem volt jellemző a prostitúció, s a kábítószerek terjesztése sem. A közlekedési balesetek száma három százalékkal csökkent az elmúlt évihez képest az északi part közútjain, a halálos kimenetelű esetek száma pedig a tavalyi öttel szemben idén háromra esett vissza - mondta Váradi Károly, megjegyezve: súlyos sérülést viszont kilenc százalékkal többen szenvedtek el közúti balesetben az idei, mint a tavalyi szezonban.

Horváth Imre ezredes, Veszprém megye megbízott rendőrfőkapitánya a sajtótájékoztatón hangsúlyozta: idén "a kemény bűnözők nem érkeztek le a Balaton-partra", így kiemelkedően súlyos bűncselekmények nem fordultak elő.

A megbízott főkapitány is a strandi lopások "megugrását" tartotta figyelmeztetőnek, majd arra utalt, hogy módszert váltottak a gépjárműtolvajok; korábban ugyanis a nagy értékű személykocsikat külföldre vitték és eladták, ám most már az a jellemzőbb, hogy a lopott autókat szétszerelik és alkatrészenként értékesítik.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.