Pozsony szerint az MKP ármánykodik

- A szlovákiai nemzetiségi indulatok szításának, továbbá a Szlovákia és Magyarország közötti kapcsolatokban jelentkező feszültségek gerjesztésének hátterében a Magyar Koalíció Pártja áll. Meggyőződésem, hogy az MKP ezekkel a húzásaival csak újra azt igazolta, hogy állami és polgári értelemben sem lojális a Szlovák Köztársasághoz - jelentette ki a TA 3 hírtelevízió vitaműsorában Boris Zala, a legerősebb szlovák kormánypárt, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer - SD) alelnöke. Hozzátette, hogy az MKP prominensei már Mikulás Dzurinda idején is rendszeresen egyeztették lépéseiket magyarországi partnereikkel, csak az előző szlovák miniszterelnök ezt a magatartásukat nyilvánosan nem ítélhette el, mert az MKP is tagja volt az akkori kormánykoalíciónak. - De már az előző kormány idején is hűvös volt a szlovák-magyar viszony, elsősorban bizonyos magyarországi erők túlzó követelései miatt - vélekedett a politikus. Vitapartnere, Csáky Pál határozottan visszautasította ezeket a vádaskodásokat. - Robert Fico kabinetjének összetételét csak az elmúlt héten három magas rangú uniós politikus bírálta. Idehaza pedig sokasodnak a gondjai. Mindezek miatt, egyfajta elterelő hadműveletként, ne az MKP-ra mutogassanak - válaszolt a szlovákiai magyar párt alelnöke.

Csáky lapunknak nyilatkozva megdöbbentőnek tartotta, hogy Robert Fico és politikai holdudvara ugyanazokat a szavakat és vádaskodásokat használja, mint az elmúlt század kilencvenes éveiben nemzetközi elszigeteltségbe került Vladimír Meciar. - Az MKP alkotmányos joga és morális kötelessége fellépni a demokrácia és a szlovákiai magyarság védelmében - hangsúlyozta Csáky Pál.

Tegnap a pozsonyi parlamenti pártok vezetői nem tudtak megegyezni a szlovákiai szélsőséges megnyilvánulásokat elítélő közös nyilatkozat szövegében. A dokumentum elfogadását az MKP két volt kormánypárti partnere, a Mikulás Dzurinda vezette Szlovák Kereszténydemokrata Unió (SDKU) és a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) ellenzi. Ők azzal érvelnek, hogy ilyen dokumentumra nincs szükség, mert a feszültséget csak a politikusok szítják. A két jobbközép párt vezetői attól is tartanak, hogy ha ilyen nyilatkozat napvilágot lát, akkor esetleg uniós megfigye-
lők érkezhetnek Szlovákiába. Pavol Paska házelnök lapunkkal közölte: ma még egyszer összehívja a frakcióelnököket, s ha nem születik egyezség, akkor a tervezett dokumentumot nem terjeszti a parlament elé.

Hétfőn ülést tartott a pozsonyi törvényhozás védelmi és belbiztonsági bizottsága is, amelyen Robert Kalinák belügyminiszter beszámolt a nyitrai és a diószegi atrocitásokkal kapcsolatos rendőrségi vizsgálatokról. - A csallóközi egyetemista bántalmazói kézre kerítése érdekében nagy erőkkel nyomoznak. A diószegi illetőségű tizenkilenc éves fiatalember megverését továbbra is garázdaságként minősíti a nyomozótiszt, a tettesek egyelőre szabadlábon védekeznek - tájékoztatott a tárcavezető, aki egyben bejelentette, hogy a gyors információcsere érdekében forródrótot létesítenek a magyar és a szlovák rendőrség között. (Sz. J. P.)

Hat napirend előtti képviselői felszólalás foglalkozott a szlovákiai helyzettel az Európai Parlament strasbourgi ülésén. Járóka Lívia (Fidesz), Schmitt Pál (Fidesz) és Tabajdi Csaba (MSZP) mellett a szlovákiai magyar Duka-Zólyomi Árpád (Magyar Koalíció Pártja), a belga Marc Tarabella és a szlovák Monika Benová elítélte a magyar- és romaellenes támadásokat. A vezető kormányerőhöz tartozó szlovák képviselőnő azt is hangsúlyozta: a Fico-kormány igyekszik kivizsgálni az incidenseket. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.