Molnár alkuban a baleseti sebészekkel

Nem tudunk 350 százalékos béremelést adni a baleseti sebészeknek - mondta Molnár Lajos egészségügyi miniszter a Nap-kelte című műsorban hétfőn. A miniszter hozzátette: egy héttel ezelőtt a kormány hozzájárult ahhoz, hogy a tárca megoldja az orvosok gondjait. A konkrét lehetőségeket vizsgálják, de a 350 százalékos béremelés teljesítésére nincs esély.

A Magyar Traumatológus Társaság (MTT) múlt heti közgyűlése úgy foglalt állást, hogy ha a szaktárca nem rendezi a színlelt szerződések felszámolásával járó bérveszteségeket, akkor október elsejétől nem lesz a sürgősségi ügyeleteken traumatológus. Akkor ugyanis ők is ragaszkodnak a jogszabályokhoz, és nem dolgoznak többet a törvényben előírt heti 40 plusz nyolc óránál. Így egyes kórházakban már szeptemberben nem készülhet ügyeleti beosztás. Mindez már gondot jelent Miskolcon, Szombathelyen, Egerben és Veszprémben. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Kórház főigazgatója, az előző ciklus befejező szakaszának szocialista egészségügyi minisztere hétfőn lapunknak úgy nyilatkozott: náluk a helyzet rendeződött. A munkát ügyelet helyett műszakba szervezte. Ezzel azonban az orvosok bére további több tízezer forinttal csökken.

A traumatológusok szakmai szervezetének elnöke, Simonka János Aurél lapunknak csak annyit mondott, hogy a kialakult helyzetet szeptember 22-ére összehívott közgyűlésükön újra értékelik. Addig újabb találkozóra kerül sor a miniszterrel.

A traumatológusokhoz csatlakozva októbertől a Magyar Gyermeksebészek Társaságának tagjai sem vállalnak többlettúlórát, ha az egészségügyi kormányzat nem emeli meg ügyeleti óradíjukat közölte Kiss Ákos, a Magyar Gyermeksebész Társaság elnöke hétfőn az MTI-vel. (D. A. N.)

Négy gyermekkórházi vezető közös felhívást tett közzé tegnap, amelyben azt jelzik, hogy a pénzügyi szigorítások veszélyeztetik a gyermekek kórházi ellátását. Az egyik aláíró Harmath György, a fővárosi Heim Pál Gyermekkórház igazgatója lapunknak azt mondta: júliustól elvesztették bevételeik ötödét, havonta 40-45 millió forintot. A megmaradt összeg csak a bérekre és azok járulékaira futja. Gyógyszerre, kötszerre, élelemre és az egyéb, a gyógyításhoz szükséges eszközökre már nincs pénz. A minisztérium sajtónyilatkozatban reagált a gyermekkórházak vezetőinek segélykiáltására. A közlemény szerint csak a kórházi ellátás észszerűsítése jöhet szóba megoldásként. Megjegyzik: az érintett kórházakban az ágykihasználtság nem éri el a 64 százalékot, azaz tízből négy ágyon általában nincs beteg.

Helyzetkép a traumatológián: függõ
Helyzetkép a traumatológián: függõ
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.