Politikusok és pályatársak megemlékezése

"Faludy György halálával nemcsak a magyar irodalom, hanem a magyar közélet is szegényebb lett" - írta Gyurcsány Ferenc kormányfő az MTI-hez eljuttatott megemlékezésében. Hozzátette: "Kivételes sorsú, kivételes tehetségű művész volt, aki nélkül a XX. századi magyar költészet történetét lehetetlenség volna megírni."

"A magyar liberálisok egy emberként gyászolják a költőt" - közölte az SZDSZ; ebben a pártban többször képviselőjelöltként indult Faludy. A szabad demokraták a költő életműve és személyes példamutatása miatt is úgy gondolják: a nemzet halottjának kell őt tekinteni.

Fejtő Ferenc arra emlékezett, hogy ő maga annak idején az elsők között gratulálhatott Faludynak a Villon-fordításokért, és fiatal kritikusként elismerhette költői kvalitásait egy 1937-ben kiadott antológia előszavában.

Nádas Péter író arról beszélt, hogy Faludy Györgynek gazdag, fájdalmakkal és küzdelmekkel teli élete volt; "a XX. század egyik nagy mesélője" egy terjedelmes, forrásértékű életművet hagyott hátra.

A Rádiókabaré főszerkesztője elnézést kér azért, hogy egy korábban felvett, szombat délelőtt sugárzott kabaréműsorban Faludy hangját is utánozták. Sinkó Péter ugyanakkor jelezte: a hírekkel ellentétben nem Faludy-kabarét sugároztak, hanem az áprilisi műsorból júniusban összevágott, 80 perces adás egyetlen számában Éles István humorista a költő hangját is utánozta.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.