Zsúfolásig megtelt Nyíregyháza főtere péntek este

Zsúfolásig megteltNyíregyháza főtere péntek este, a Vidor Fesztivál megnyitóján. A szeptember 9-igtartó VIdámság és Derű ORszágos seregszemléjének is nevezett rendezvény színházi programjacsak a Pécsi Országos Színházi Találkozóéval, világzenei felhozatala pedig csaka Sziget Fesztiváléval mérhető össze.

Közép-Európa legnagyobb ingyenesvilágzenei fesztiváljára idén három kontinens sztárvendégei kaptak meghívást. Amintegy 5000 férőhelyes Kossuth téren felállított színpadon olyan világszertehatalmas népszerűségnek örvendő sztárok zenéjét hallgathatja a közönség ingyen,mint a kubai Buena Vista Social Club szólistája, Eliades Ochoa, a kolumbiai YuriBuonaventura, az afrikai Manding birodalom császárainak leszármazottja, SalifKeita, Lura a Zöld-foki-szigetekről, a tunéziai Ghalia Benali és azElefántcsontparton született Dobet Gnahoré. Az európai sztárvendégek sorábanmegtaláljuk a német Mardi Gras.BB-t valamint a francia Juan Carmonát és Thierry"Titi" Robint. A csak egyetlen estére hazánkba látogató muzsikusok koncertjeitmagyar sztárok fellépései előzik meg: a Snétberger Trió, a Balogh Kálmán GipsyCimbalom Band, Lakatos Róbert és a Rév, Palya Bea, a Lajkó Félix Trió valaminta Ladánybene 27 szórakoztatják a közönséget a kora esti órákban.

A fesztiválon színházi és filmes versengés is folyik. A hazai vígjátékoklegrangosabb versenyén az elmúlt egy év leghumorosabb színházi produkcióinaklegjobbjait díjazza a Szinetár Miklós vezette zsűri. A legújabb magyar vígjátékok megmérettetése arra kívánja felhívni afigyelmet, hogy a sokszor lenézett közönségfilm is lehet értékes. Aversenyprogramban hét alkotás szerepel: a Tibor vagyok, de hódítani akarok, aDe kik azok a Lumnitzer nővérek?, az Üvegtigirs 2, az Egy szoknya, egy nadrág,a Szőke kóla, a Kútfejek valamint a Csak szex és más semmi című művek közülkerül ki az önként jelentkezőkből álló, huszonöt tagú zsűri által legjobbnakítélt filmvígjáték. A színházi produkciókkal ellentétben a filmes programokjegy nélkül látogathatók. A vetítésekre a koncertek helyszínéül szolgálóKossuth téren kerül sor, ami így a VIDOR idejére az ország legnagyobb mozijáváváltozik.

A szeptemberi időszak abszolútversenytárs nélküli kulturális eseményének mintegy 400 programjáról részletesinformációk a fesztivál honlapján, a www.vidorfest.hu-nolvashatók.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.