"Sérti a Szcientológia Egyház jó hírnevét"

A Szcientológia Egyház panasza nyomán egy internet-szolgáltató eltávolíttatott egy 1997-ben megjelent cikket az Eszmélet című folyóirat online archívumából.

Lugosi Győzőnek az Eszmélet 1997-ben megjelent 34. számában megjelent "Szekták, kultuszok, új vallási mozgalmak..." című írásában egy hosszú bekezdés foglalkozik a Szcientológia Egyház alapítójának nézeteivel, összefoglalja az egyház hivatalos tanításának lényegét. Az egyház által alkalmazott eszközökkel kapcsolatban megemlíti a "vallásalapító" 1972-es "Hogyan működtessünk feketepropagandát: hangulatkeltés és pletykahadjárat" című körlevelét, és azt, hogy "a szcientológus érdekek leghatásosabb módja a közhatalmi szférába való infiltráció". Lugosi Győző idézi Serge Faubert francia újságírót, aki szerint húsz éves munkával a francia állam legfelső szféráiba épültek be a Szcientológia Egyház képviselői, akik, "ha szervezetük fenyegetve érzi magát, pozíciójukat és kapcsolataikat a rendőri vagy igazságszolgáltatási szervek munkájának akadályozására használják fel." Lugosi Győző cikkében az is olvasható, hogy amikor "1996-ban Bajorországban a hatóságok a köztisztviselők alkalmazásának feltételéül írták elő egy írásos nyilatkozat megtételét arról, hogy az állásra pályázó személy semminemű kapcsolatot nem tart fenn a Szcientológia Egyházzal vagy annak valamelyik szolgáltató részlegével, valamint megvonták az állami támogatást minden olyan kulturális rendezvénytől, amely mögött, akár közvetve is, szcientológusok állnak", a Szcientológia Egyház "befolyásos amerikai hívei (Tom Cruise, John Travolta, Chick Corea stb.) mozgósításával elérte, hogy a State Department hivatalosan tiltakozzon a német kormánynál a 'lelkiismereti szabadságot' sérto lépések miatt." Az Eszméletben megjelent ismertető végül hozzátette: az akkori francia külügyminiszter a szektákkal szembeni fellépésben megértéséről biztosította Helmut Kohl kormányát.

Lugosi Győző, az Eszmélet felelős szerkesztője a NOL-nak elmondta: majdnem tíz évvel ezelőtt megjelent cikkének eltávolítását többször kérték tőle a Szcientológia Egyház képviselői. Ő és munkatársai következetesen azt az álláspontot képviselték: nem hajlandók sem eltüntetni, sem az egyház szája íze szerint "kijavítani" az írást. 2006. augusztus végén az Eszmélet számára helyet adó portál internet-szolgáltatójának ügyfélszolgálati igazgatója közölte velük: panasz érkezett hozzájuk, amely azt sérelmezte, hogy a publikáció sérti a Magyarországi Szcientológia Egyház mint jogi személy jó hírnevét. A szolgáltató, az Interware a panaszra hivatkozva közölte, hogy eltávolítja az egész oldalt, ha a kifogásolt tartalom 24 órán belül nem tűnik el. Az Eszmélet honlapjának kezelője ezek után - a teljes oldal eltávolítását megelőzendő - elérhetetlenné tette a vitatott cikket (amely egy másik szerveren jelenleg is olvasható).

(NOL)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.