Felszámolják a Márton Áron Szakkollégiumot?

A magyar kormány úgy döntött, hogy a Márton Áron Szakkollégiumot (MÁSZ) beolvasztja a Balassi Bálint Kulturális Intézetbe - adta hírül a bukaresti Új Magyar Szó.

A lap szerint Drescher J. Attila, a MÁSZ főigazgatója a hivatalos közlönyből tudta meg, hogy intézménye január 1-jétől megszűnik önálló költségvetési szervként működni. Ez nemcsak számára volt rossz hír, hanem elsősorban annak a másfél ezer határon túli magyar diáknak, akiket a szakkollégium Budapesten, Pécsett, Debrecenben és Szegeden befogad.

A MÁSZ-t 1991-ben azzal a céllal alapították, hogy a Magyarországon tanuló határon túli magyar hallgatóknak elhelyezést biztosítson. Költségvetésének mára már csupán felét kapja az államtól, a többit pedig "kitermeli". A Balassi Intézet viszont a magyar kultúra éltetésére és terjesztésére 2002 januárjában jött létre, a Magyar Nyelvi Intézet és a Nemzetközi Hungarológiai Központ jogutódjaként.

A főigazgató a lapnak kifejtette: attól tartanak, hogy az önálló menedzsment és gazdálkodás felszámolása után az általuk képviselt felsőoktatási profil háttérbe szorul. Hozzátette: beolvasztási kísérlet már két évvel ezelőtt is történt, de akkor nem hajtották végre. A MÁSZ az egyetlen olyan intézmény Magyarországon, amely a határon túli magyar hallgatók komplex ellátását, szakkollégiumi oktatását és karriertámogatását biztosítja. A MÁSZ-ba felvették már a hallgatókat a 2006/2007-es tanévre. A másfél ezer hely betelt, nagy a túljelentkezés, már eddig mintegy százfős várólista van - hangsúlyozta az Új Magyar Szó.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.