DVD-n jön a Lúdas Matyi

Az utóbbi két évben sorra kerülnek elő magyar némafilmek. Nemrég DVD-lemezen érkezett egy elfeledett produkció, a Júdás fiai című, amely Uher Ödön rendezésében készült 1920-ban - hangzott el a Nemzeti Filmarchívumban folyó munkáról tegnap tartott sajtótájékoztatón.

Az Örökmozgó Filmmúzeumban azt is bejelentették: decemberre DVD-n jelentetik meg az első magyar színes filmet, a felújított Lúdas Matyit.

Az intézet némafilmekkel foglalkozó munkatársa, Balogh Gyöngyi elmondta, az 1901 és 1930 között készült mintegy hatszáz magyar némafilm közül jelenleg negyven található meg a budai Filmarchívumban. Belgrádból értesítést kaptak, hogy előkerült a Pál utcai fiúk 1924-es (második) filmfeldolgozása, és egy magyar Twist Olivér-adaptáció is 1920-ból. Brüsszelben pedig föllelték Deésy Alfréd Halál után című némafilmjét. Ilyen esetben megkapják a kópiát a külföldi társintézménytől, és cserébe restaurált másolatot küldenek. Az már a hangosfilmek felújításához tartozik, hogy sürgetővé vált az 1951-ben készült Különös házasság és a Civil a pályán színeinek felfrissítése, azonban a költségeket, mintegy 60 millió forintot, nem tudják saját költségvetésből előteremteni.

A Nemzeti Filmarchívum 1997 óta francia mintára minden ősszel megrendezi a Filmemlékezet Fesztivált, amelyen a filmtörténet legnagyobb alakjainak munkáit eleveníti föl. Az idén szeptember 16-tól 31-ig tartó vetítéssorozaton a többi között Sarah Bernhardt, Asta Nielsen, Korda Sándor filmjei kerülnek a programba, és egy-egy emlékezetes produkcióval köszöntik a 85 éves Jancsó Miklóst, a 80 éves Romvári József díszlettervezőt, valamint megemlékeznek Bódy Gábor születésének 60. évfordulójáról.

Gyürey Vera, az intézmény igazgatója hangsúllyal fejtette ki: egész Európában az állami filmarchívumok nemzeti intézmények, a legfontosabb közgyűjtemények közé számítanak. Ismeretes, hogy kulturális területen az intézmények fölülvizsgálatát határozta el a kormány, melynek során eldöntik, melyek azok a nemzeti intézmények, amelyek fenntartása a költségvetés feladata marad.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.