Kannibállal ebédelve

A fasizmus általában gyáva. A fasiszták is azok. Nem elég nekik, ha a futballstadionokban üvöltve egymást erősítik: szeretik a külső megerősítést is. A fasiszták, hivatalos gyűlölködők, a kisebbrendűségi komplexusoktól szenvedő nacionál-lovagok a hatalom közelségétől, jótékony elnézésétől lesznek támadó kedvűek. Amint náciszerű pártok a hatalom közelébe jutnak, amikor a fasiszta ködöket és a gyűlölet különböző koktéljait népszerűsítő irományokat komoly polgári politikusok vallják kedvencüknek, a határ omladozni kezd. Az állapotokat nehéz reparálni.

Így aztán mindegy, hogy Nyitrán vagy Diószegen most a magyar szó "provokálta" a híg söröktől és ócska borovicskától gőzös nemzeti agyakat. Korábban a cigányok voltak számukra a célpont, esetleg egy tétován sétáló rabbit támadtak meg az utcán. Most a szlovákiai magyarok kerültek sorra. Volt előzménye ennek: bekerült a hatalomba a magyarfaló Slota Szlovák Nemzeti Pártja, azzal az üzenettel, hogy "szlovákokat a szlovák kormányba". Lengyelországban is burjánzanak a hasonló szervezetek, kiadványok. Ott a magyarellenesség helyett németgyűlölet, oroszellenesség és persze a szélsőjobboldalon mindenütt kötelező antiszemitizmus járja. És ott is izmosítja őket, hogy a szélsőjobb bekerült a kormányba.

Magyarra emlékeztető nyelven is találni elég ilyen kiadványt az újságárusoknál, könyvesboltokban, még többet az interneten. Bíróság által betiltott szervezet is hirdeti zagyvaságait ott. Toboroznak táborokba, koncertre, hirdetik a kopasz verőlegények és leányok különböző találkáit. Ott vannak a "szurkolótáborokban". Jelen vannak a társadalmakban, többé-kevésbé virulensen. A téboly újratermelődik - ha hagyják, ha táplálják tüzét. Ez olyankor következik be, amikor a hatalom elnézően tekint ezekre a "hazafiakra". A fasizmus ilyenkor sietve kioldalog az utcára. Szerencsére Magyarországon jól lokalizálható ez a társadalmi-politikai jelenség. A magyar politika legbelsőbb köreit nem közelíthetik meg ezek a lények és csapataik. És ez jól megkülönböztethetővé teszi Budapestet más fővárosoktól. Pedig a távolabbi megfigyelők szeretnek minket csomagban értékelni.

Az eddig sem volt kétséges, hogy a Dunától északra jogállamiság van. Bíztató, hogy most végre Szlovákiában megszólalt és az utcára ment néhány értelmiségi. Bíztató, hogy van pozsonyi politikus, aki magyar-szlovák megbékélési nyilatkozatot szorgalmaz. Mert az eddigi reakciók inkább aggodalmat és békétlenséget keltettek. Aggasztó, amikor a gyűlölettel üzletelő politikust legitim partnerként kezelik, amikor úgy tesznek, mintha elegendő lenne a verőlegényeket jámbor garázdaként kezelni. És ha egy politikus ember ráadásul ezt a "szlovákság évezredes elnyomásával" magyarázná, nos, az Európában elviselhetetlen. Az ugyanis a jelenség tűrése. A szélsőséges nacionalisták befogadása a hatalomba olyan, mint, amikor valaki emberevővel ül közös asztalhoz. Más menüt választ ugyan, de eltűri.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.