Németország mégis segít az Izrael és a Hezbollah közötti fogolycserében

A korábbi cáfolatok ellenére valószínűleg mégis közvetít Németország az Izrael és a Hezbollah libanoni síita gerillaszervezet közötti fogolycsere érdekében - utalt rá csütörtökön a külügyminisztérium államminisztere, Gernot Erler.

A szociáldemokrata politikus az N24 hírtelevíziónak nyilatkozva elmondta, hogy ebből a célból Bejrútba utazott Ernst Uhrlau, a német Szövetségi Hírszerző Szolgálat (BND) vezetője, aki két évvel ezelőtt sikerrel közvetített egy hasonló fogolycsere tető alá hozása érdekében.

Két nappal ezelőtt Berlinben tárgyalt Cipi Livni izraeli külügyminiszter, akkor azonban hivatalosan nem közölték, hogy a tervezett fogolycseréről szó esett volna. Sőt - noha az egyiptomi sajtóban előzetesen ilyen jellegű információk jelentek meg - Steinmeier német külügyminiszter cáfolta, hogy Berlint egy fogolycsere érdekében közvetítésre kérték volna fel. Szó volt arról is, hogy az izraeli diplomácia vezetője Berlinben Uhrlauval is találkozik, de hivatalosan semmilyen forrásból nem utaltak arra, hogy a tanácskozásra sor került volna. A német diplomácia csak arra tett ígéretet az izraeli külügyminiszternek, hogy igyekszik közreműködni a július 12-én a Hezbollah által elrabolt két izraeli katona kiszabadítása érdekében.

Erler államminiszter csütörtöki nyilatkozatából az tűnt ki, hogy most azonban már ennél többről van szó, mégpedig minden valószínűség szerint egy hasonló fogolycseréről mint két évvel ezelőtt. Közvetve ezt erősíti meg az is, hogy az Uhrlau vezette delegációban több olyan személy is helyet kapott, akik közreműködtek a két évvel ezelőtti fogolycserében. Erre utaltak egyes libanoni sajtójelentések is, amelyek szerint a küldöttség olyan libanoni hivatalos személyiségekkel találkozik, akiket a Hezbollah bízott meg a fogolycsere előkészítésével.

A BND részéről nem erősítették meg, hogy a látogatás célja egy esetleges fogolycsere megalapozása lenne. A hírszerzés egyik magas rangú képviselője csak annyit mondott, hogy "egy fontos országban sorra kerülő munkalátogatásról van szó". (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.