A posta viheti el az áfa-visszatérítést

Péntektől az Apeh felfüggesztheti a postai úton nem található vállalkozók adószámát, ami akár sokba is kerülhet az érintettnek. A puding próbája az e-bevalláshoz kapcsolódó hivatalos levelezés is lehet.

Szeptember elsejétől érdemes a vállalkozóknak és cégeknek intenzívebben figyelniük postaládájukat, de ügyelni kell arra is, ha az adóhatóság helyszíni ellenőrzést végezne. Az APEH-nél bejelentett címen ugyanis ekkor megtalálható kell, hogy legyen a vállalkozás vagy vállalkozó (jól látható helyen érdemes jelezni tehát a cég ottlétét). Péntektől ugyanis felfüggesztheti az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (Apeh) a cégek adószámát, ami többek között az adó-visszaigénylés korlátozásával járhat. Ennek látható jele pedig elvileg az adószám mellé biggyesztett f betű lesz - legalábbis az Apeh-nél az informatikai fejlesztések célja az, hogy a felfüggesztett adószámú cégek minden adóigazgatási nyomtatványán így szerepeljen az adószám. Ez a hatóság munkatársainak jelzi, hogy érdemes jobban odafigyelni a vállalkozásra. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy a cégbíróságnál látható lesz-e a felfüggesztés, vagy a felfüggesztett adószámú cégeknek - ha erről tudomást szereznek - saját maguknak is jelezni kell-e ezt a kiállított számlákon.

A jogerősen felfüggesztett adószámú cégek a felfüggesztés ideje alatt nem igényelhetnek vissza adót (áfát sem), és a felfüggesztést megelőző időszakra vonatkozó adó-viszszaigénylési kérelmüket is csak akkor érvényesíthetik, ha az adóhatóság törölte a felfüggesztést. A felfüggesztés idején beszerzett termékek és szolgáltatások áfáját a levonásra jogosultak görgetni tudják, és akkor tudnak ez alapján visszaigényelni (vagy áfát leírni), ha megszűnt a felfüggesztés. Akkor azonban végleg elveszik a visszaigénylés, ha törlik is a cég adószámát - ez akkor következhet be, ha a jogerős felfüggesztő határozat megszületését követő kilencven napon belül sem a hatóság, sem az adózó nem kezdeményezte a felfüggesztés törlését arra hivatkozva, hogy megszűnt annak oka.

A tét tehát meglehetősen nagy lehet, különösen annak fényében, hogy akár apróságokon is múlhat egy adószám-felfüggesztés kezdeményezése. Ezt ugyanis már akkor is meg kell tennie az Apeh-nak, ha egymás után kétszer a "címzett ismeretlen" indoklással érkezik vissza hivatalos küldemény. De ugyanígy okot ad a felfüggesztésre az is, ha a hatóság helyszíni ellenőrzés során azt tapasztalja, hogy az adózó nem található az általa bejelentett székhelyén. Ha nincs bejelentett képviselője a cégnek az Apeh-nél, vagy a képviselő hiányáról a hatóság szerez tudomást ellenőrzés során, akkor is felfüggesztés indul. Azt pedig, ha ez így alakul, a vállalkozók - a jogszabály szerint - az Apeh honlapjáról vagy a hatóság belső hirdetőtáblájáról tudhatják meg. A fellebbezésre pedig 15 napjuk van, vagyis a postaláda rendszeres ürítése mellett az Apeh honlap látogatása is ajánlatos, még ha ez nem is túl életszerű a mintegy 900 ezer magyarországi vállalkozás mindegyike szempontjából.

Ami a közeljövő eseményeit illeti, az elektronikus adóbevallás teljes körűvé tétele során vélhetőleg eleve kibuknak majd a postán el nem érhető adózók. A hatóság ugyanis két levélben értesíti a közel egymilliós vállalkozói kört az intenetes rendszerhez való csatlakozáshoz szükséges teendőkről. (Eddig 240 ezer ügyfélkapus bejelentkezést nyitottak meg az Elektronikus Kormányzati Központnál, amelyen át így minimum 300-320 ezer vállalkozás intézheti - képviselőjén, vagyis könyvelőjén keresztül - adóügyeit interneten.) Az első értesítők már kimentek, a második levél pedig október végén várható, ha a hatóság már összegezte, hogy a felszólított vállalkozók közül melyek regisztráltak már be. Hivatalos levelet tehát minden vállalkozás kapott, illetve kap az adóhatóságtól mostanában és a közeljövőben.

Azt pedig, hogy a hazai cégek viszonylag nagy részét valóban érintheti a "megtalálhatatlanság" problémája, jól szemlélteti az e-bevallás májusi indulásához kapcsolódó regisztrációs hullám. Ekkor ugyanis 51 ezer cégnek, jellemzően nagy és közepes adózóknak kellett regisztrálniuk. Közülük is kétezer volt a postai és telefonos úton elérhetetlen ügyfelek száma. Ha ez szeptember elseje után történne, az ő adószámuk mellé már odakerülne az f betű.

Hogy a felfüggesztéssel érintettek száma a szükségesnél ne legyen nagyobb, az adóhatóság jelezte a Magyar Postának, hogy a kézbesítés, ha lehet, legyen még hatékonyabb - tudtuk meg Nagy Józseftől, az Apeh főosztályvezetőjétől. Míg a tértivevényes és ajánlott küldemények esetében nincs vita (ezeket értesítő alapján a címzett átveheti a postán), a sima küldeményeknél már nagyban függhet a kézbesítési körülményektől, hogy megkapja-e a címezett a levelet. Nem mindegy ugyanis, hogy a postás egy csöngetés után feladja, hogy bejusson egy társasházba a postaládákhoz, vagy kitartóbb - jegyezte meg Nagy József.

l Bár az Apeh levelét minden vállalkozó megkapja, a szabályok legutóbbi pontosítása révén csak azoknak kötelező elektronikusan intézniük adó- és járulékügyeiket, akik valóban kifizetők voltak az elmúlt időszakban, vagy azok lesznek a jövőben. Ez vonatkozik tehát arra a vállalkozóra, aki alkalmazott után fizet, illetve fizetett járulékot, de arra is, aki csak saját maga után teszi ezt. Azokra a vállalkozókra azonban az elektronikus ügyintézés kötelezettsége nem vonatkozik, akik után máshol fizetnek járulékot, és egyébként nem alkalmaznak senkit cégükben. Az a kötelezett egyébként, aki nem regisztrál be az e-bevallásba, és így januártól nem küldi interneten a munkáltatói adatszolgáltatást, könnyen félmilliós bírság elébe nézhet.

Adóhivatali ügyfélirányító pult. Egymást keresik
Adóhivatali ügyfélirányító pult. Egymást keresik
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.