Végzetesen lelassulhat a sürgősségi ellátás

A betegek októbertől szembesülhetnek a traumatológusok és a kormány vitájának következményeivel. A szerdai rendkívüli közgyűlésen az orvosok úgy döntöttek, ha nem teljesítik bérköveteléseiket, akkor nem dolgoznak többet a törvényben előírtnál.

Rendkívüli küldöttgyűlésükön két és félszeres béremelést követeltek tegnap a sürgősségi betegellátók. A zártkörű rendezvény információink szerint szenvedélyes hangnemben folyt. A résztvevők a Himnusz eléneklésével kezdték a színlelt szerződések felszámolásával előállott helyzet megvitatását.

Simonka János Aurél, a Magyar Traumatológusok Társaságának elnöke elmondta, hogy a korábbi 12 pontjukban megfogalmazottaknál már többet kérnek. Egy tíz éve dolgozó szakorvos munkaóránként ugyanis bruttó 963 forintot kap, vagyis konkrétan, kézbe 480 forintot. Ügyeletben, illetve hétvégén minimális mértékben többet. A közgyűlés szerint ez elfogadhatatlan. Ezért úgy határoztak, hogy a szakvizsga előtt álló orvosok számára bruttó 2500 forintot kérnek, a szakvizsgával rendelkezőknek 3-4 ezer forintos órabért, idősebb, tapasztalt orvosoknak pedig 4-5 ezer forintot. Valamint azt, hogy a következő négy év alatt további háromszorosára növekedjenek ezek a bérek, és érjék el az uniós orvosi jövedelem átlagát. A követeléseik kikényszerítéséhez, miután ők nem sztrájkolhatnak, egyetlen lehetőségük maradt: csak a kötelezően előírt munkaidőt teljesítik.

Ha a kormány ragaszkodik a munkaügyi szabályokhoz, és nem engedi meg, hogy a nagyobb jövedelmet lehetővé tevő vállalkozási formákat is igénybe vegyék, a traumatológusok válaszként maguk is kötik magukat az előírásokhoz, s egy perccel sem dolgoznak többet az abban foglaltaknál. A szervezet saját felmérése szerint, ha az orvosok csak a kötelező munkaidőt teljesítik, akkor az ország egyes helyein már szeptember közepétől, másutt októbertől nem lesz ügyeletre kötelezhető orvos. Ekkorra fogy el a törvényesen vállalható túlórakeret. Arra a kérdésre, hogy mi lesz a betegekkel, Simonka János Aurél azt válaszolta, hogy ez a munkáltatók problémája. Hozhatnak - mint például Angliában - külföldről szakorvosokat, esetleg megfizethetik saját traumatológusaikat, vagy visszaadhatják ellátási kötelezettségüket. Arra a kérdésre pedig, hogy miként képzeljük el ezt a helyzetet abban az esetben, ha például az augusztus 20-i katasztrófához hasonló eset következik be, az elnök azt mondta: az orvostársadalom akkor is bizonyított, önként rohantak segíteni. Hozzátette: az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet orvosai erre az éjszakára demonstratíve nem is fogják kérni az ügyeleti díjukat. Ugyanakkor elmondta azt is, hogy nem várható mindig egyoldalú áldozat az orvostársadalomtól, a kormányzatnak is tennie kell valamit a betegellátásért. A traumatológusok társasága szeptember 22-ére újabb közgyűlést hívott össze, ahol ismét értékelik majd a helyzetet.

A traumatológusok fórumához az egészségügyi miniszter levelet intézett, amelyben jelezte, hogy tárgyal a Pénzügyminisztériummal a helyzet javítása érdekében. A levél azonban korántsem akkora összeget említ tárgyalási alapként, amennyit a traumatológusok kérnek. Mindössze a bérek felbruttósításáról szól, a vállalkozói szerződések felszámolásából adódó pénzügyi veszteség pótlását helyezi kilátásba. Fröchlich Péter, a társaság alelnöke szerint ez az ajánlat kevésnek bizonyult.

A közgyûlés a Himnusz eléneklésével kezdõdött...
A közgyûlés a Himnusz eléneklésével kezdõdött...
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.