Szalmonellafertőzés: miért súlyosabb a szokásosnál?

Szombathelyen - szemben egyes hírekkel - tegnap már senki nem jelentkezett szalmonellafertőzésre utaló tünetekkel. A megbetegedések okainak vizsgálata még tart. Eddig négyen haltak meg.

Negyvenhét szalmonellafertőzött beteget ápoltak tegnap a szombathelyi Markusovszky Kórház infektológiai osztályán, egyet pedig az intenzív részlegen. Az augusztus 19-i ételmérgezés következtében 383-an betegedtek meg, s százan kerültek kórházba. Négy halottja van a fertőzésnek, amit a szociális étkeztetés keretében adott ebéd desszertje, a diós kocka okozott. A betegek közül hatan azonban nem ettől a süteménytől fertőződtek meg, hanem valószínűleg más, de ugyanabból a Sé községbeli cukrászdából származó édességtől. Megbetegedett egy hat és egy tizenegy hónapos csecsemő is, őket kórházban ápolják. Egyikükkel franciakrémest kóstoltattak meg, másikuk édesanyjától kapta el a fertőzést. Szombathelyen a szociális étkezést főleg egyedül élők és az idősek napközi otthonába járók veszik igénybe. Van, aki ételhordóval megy az ebédért, másoknak egy cég viszi házhoz az ételt.

Dr. Kozáry Judit főorvos, az ÁNTSZ Vas megyei szolgálatának vezetője szerint csak az igazságügyi orvos szakértői vélemény alapján lehet megállapítani, hogy van-e ok-okozati öszszefüggés a fertőzés és a halálesetek között. Az elhunyt idős emberek ugyanis többféle, más súlyos betegségben is szenvedtek. Dr. Kiss Tibor igazságügyi orvos szakértő úgy nyilatkozott: eddig három halott boncolását végezték el, a toxikológiai és a szövettani vizsgálatok még tartanak. Az ÁNTSZ eddigi megállapításai szerint a szokásosnál súlyosabb megbetegedések azért következhettek be, mert nagy többségében idős, legyengült szervezetű, beteg emberek fogyasztottak a diós süteményből, ráadásul a kórokozók rendkívüli mértékben elszaporodtak az édességben.

Dr. Ócsai Lajos, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal járványügyi főosztályának vezetője elmondta: a szombathelyit megközelítő súlyosságú fertőzés tíz éve történt Szabolcs megyében, ahol ketten vesztették életüket. Általános tapasztalat, hogy a fertőzés kialakulása nem egyetlen hibára vezethető vissza, hanem technológiai szabálytalanságok sorozatára. Azt egyelőre nem tudják még, hogy miként került szalmonella a séi süteménybe. Úgy tudjuk, a cukrászat két dolgozójáról is kiderült, hogy baktériumhordozó. Kozáry Judit elmondta: egyelőre nem tudható, hogy ez játszott-e bármilyen szerepet a fertőzés kialakulásában.

Megkerestük a séi cukrászt, akit láthatólag nagyon megviseltek a történtek. Nem nyilatkozott, csak annyit jegyzett meg: 42 éve van a szakmában, soha nem fordult vele elő a mostanihoz hasonló eset. Dr. Tóth László, a cukrász jogi képviselője utalt arra, hogy augusztus 19-én a cukrászda - fertőzésre utaló következmények nélkül - kiszolgált még öt lakodalmat, három másik idősek otthonát és nyolc üzletet, igaz, nem azzal a süteménnyel, amely a betegséget okozta. Az ügyvéd szerint azonban, ha egy cukrászdában szalmonellafertőzés van, akkor az nem válogat a sütemények között. A jogász fontosnak tartotta megjegyezni: a cukrászdából hűtőautók vitték az édességet a szociális konyhákra.

Az ÁNTSZ eddigi vizsgálatai nem igazolták, hogy az alapanyag lett volna fertőzött, de az elemzések még nem fejeződtek be.

A Markusovszky Kórház infektológiai osztályának vezetője, dr. Schneider Ferenc közölte: a náluk kezelt idős emberek állapota kielégítő, s ha nem lép fel a korukból vagy más betegségükből adódó szövődmény, akkor rövidesen hazaengedik őket.

Ebédosztás a szombathelyi idõsek napközi otthonában - a sütemény nem itt készült
Ebédosztás a szombathelyi idõsek napközi otthonában - a sütemény nem itt készült
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.