Még mindig 18 ezer eltűnt a Nyugat-Balkánon

Hét évvel a nyugat-balkáni háborúk befejeződése után még mindig több mint 18 ezer eltűntet tartanak nyilván Horvátországban, Bosznia-Hercegovinában és Koszovóban - közölte szerdán Belgrádban a Nemzetközi Vöröskereszt képviselője.

Az eltűntek világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón Mona Sadek elmondta, hogy a szervezet összesen 33 ezer személy eltűnéséről kapott bejelentést, kétharmadukat Bosznia-Hercegovinából. A keresetteknek közül csak mintegy 15 ezernek a sorsára sikerült fényt deríteni, több mint 18 ezer emberről máig sem tudni, mi történt vele az 1991-től 1999-ig tartó harcok során. Túlnyomó többségüknek, mintegy 13 ezernek Bosznia-Hercegovinában veszett nyoma, de Horvátországba és Koszovóban is még mindig több mint két-kétezer embert keresnek. A Nemzetközi Vöröskereszt tisztségviselője hangsúlyozta, hogy az általa ismertetett számok csupán területi megoszlást jelentenek, az eltűntek nemzeti hovatartozásáról nem vezetnek nyilvántartást.

Mona Sadek bírálta a horvát, a bosnyák és a szerb hatóságokat, mert a reálisan elvárhatónál lassabban végzik az eltűntek azonosítását, dossziéik lezárását. A folyamat felgyorsítására pedig szükség lenne, s nemcsak kegyeleti okokból, hogy a hátramaradottak megnyugodva gyászolhassák elveszített hozzátartozóikat, hanem azért is, mert az eltűntek sorsa körüli bizonytalanság számos jogi, gazdasági és magánéleti problémát okoz családtagjaiknak, a nyugdíjak rendezetlenségétől a bizonytalan családi állapoton keresztül a megoldatlan gyámsági ügyekig.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.