Megszüntették az I. kerületi polgármester felfüggesztését

Megszüntette a Fővárosi Bíróság Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármester felfüggesztését - tájékoztatta az MTI-t az I. kerületi polgármesteri kabinetiroda a nemperes eljárásban szerdán hozott végzésről.

A kabinetiroda közleményében azt írja, a döntés ellen nincs helye fellebbezésnek.

A végzésben a bíróság megállapította, hogy a polgármester kérelme a felfüggesztés megszüntetésére megalapozott volt. A bíróságnak csak ebben a kérdésben kellett állásfoglalást hoznia, hivatalból nem vizsgálhatta a fegyelmi eljárás megindításának indokoltságát, illetve jogszerűségét - tartalmazza a közlemény.

Az indoklásban kifejtették, hogy "osztja a bíróság a kérelmező azon véleményét, hogy a tájékoztatási kötelezettsége megtörténtét és annak tartalmát iratok, testületi ülési jegyzőkönyvek, előterjesztések tartalmazzák".

A közlemény a bíróság megállapításaira hivatkozva közli: nincs adat, hogy "a polgármester hosszabb időn keresztül vagy több alkalommal tanúsított volna olyan elítélendő magatartást (más ügyekben vagy szituációkban), ami miatt alappal lehet következtetni részéről a vizsgálat akadályozásának szándékára vagy lehetőségére."

A bíróság kimondta: "Tekintettel arra, hogy a foglalkoztatási jogviszony felfüggesztése (...) szigorú szankció, csak a törvényben rögzített feltételek valamelyike fennállása esetén lehet élni vele, és ez jelen esetben nem volt megállapítható, így a bíróság a felfüggesztést megszüntette."

Az ügy előzménye, hogy a Budavári Önkormányzat képviselő-testülete augusztus 9-én felfüggesztette beosztásából Nagy Gábor Tamás I. kerületi polgármestert. Vaskor László alpolgármester - aki a fegyelmi eljárást kezdeményezte - a döntést akkor azzal indokolta, hogy a polgármester megszavazta a Várkert bazár, mint felbecsülhetetlen értékű állami vagyontárgy pályázat nélküli hasznosítását.

Nagy Gábor Tamás a vádat és a felfüggesztő határozatot alaptalannak találta, ezért fordult bírósághoz.

A most lezárult nemperes eljárással párhuzamosan a fővárosi közigazgatási hivatal vezetője jogsértéseket észrevételezett az I. kerületi önkormányzat képviselő-testületének működésében.

Forgács Imre, Budapest Főváros Közigazgatási Hivatalának vezetője múlt pénteken az MTI megkeresésére azt mondta, törvényességi észrevételében jogsértőnek nevezte, hogy az önkormányzat képviselő-testülete döntött a polgármester helyettesítéséről, mivel az a polgármester hatáskörébe tartozott volna. Emellett szerinte a képviselő-testület mulasztásos törvénysértést is elkövetett azzal, hogy nem választotta meg a helyi választási bizottság tagjait.

Forgács Imre múlt pénteken kelt törvényességi észrevételében felszólította a I. kerületi képviselő-testületet, hogy a jogsértő magatartást 15 napon belül szüntesse meg. Vagyis: a polgármesteri hatáskört gyakorló Molnár József hívja össze a képviselő-testületi ülést és azon próbálják meg megválasztani a helyi választási bizottság tagjait.

A szerdán zárult nemperes eljárás részleteiről Nagy Gábor Tamás csütörtökön, sajtótájékoztatón számol be.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.