Az Európai Vállalkozási Díj 2006 nyertesei

A Gazdasági és Közlekedési Minisztérium  (GKM) négy első helyezettet hirdetett az unió által alapított új Európai Vállalkozás Díj kategóriáiban; a díjakat Egyed Géza, a GKM gazdaságfejlesztési szakállamtitkára adta át szerdán Budapesten.

Az Európai Bizottság Vállalkozási és Ipar Főigazgatósága által idén először meghirdetett díjra helyi és regionális hatóságok által működtetett kis- és középvállalkozás fejlesztési programok jelentkezhettek.

A díjra öt kategóriában 17 pályázat érkezett, a GKM kilenc programot díjazott. A decemberi nemzetközi megmérettetésen a Széchényi Kártya konstrukciót nyújtó KA-VOSZ Zrt. és a Junior Achievement Magyarország Alapítvány "Vállalkozom, tehát leszek" programja képviseli majd Magyarországot. Igényes piac és kultúra szükséges ahhoz, hogy a magyarországi mikro-, kis-, és középvállalkozások világszínvonalúvá fejlődhessenek - mondta beszédében Egyed Géza. Hozzátette, hogy a vállalkozásoknak jellemzően nem csupán anyagi támogatásra, hanem vállalkozási ismeretekre, menedzsment-technikákra és infokommunikációs eszközök bevezetésére van szükségük. A kategóriák díjazottjai Egyed Gézától az erkölcsi elismerést jelképező okleveleket vehették át.

A Vállalkozói Úttörőszellem Díjat a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Plato Magyarország I. és II. programja kapta.

A KA-VOSZ Széchényi Kártya programja a Vállalkozás támogatása díj első helyezettje lett, a kategóriában két-két második és harmadik helyezettet is hirdettek.

A Junior Achievement Magyarország Alapítvány képviselője a Befektetés az emberbe díjat vehette át, a kategóriában egy második helyezett is lett.

A Felelős Vállalkozás Díjat a Komárom-Esztergom Megyei Iparszövetség érdemelte ki, a Bürokrácia visszaszorítása kategóriában pedig nem érkezett be pályázat.

A nemzetközi megmérettetésen induló Széchényi Kártya programot üzemeltető KA-VOSZ Zrt. vezérigazgatója, Krisán László elmondta, hogy eddig 84 ezer igénylés érkezett be, amelyek közül 60 ezer vállalkozás már megkapta a kártyát. A hitelkihelyezés mértéke elérte a 280 milliárd forintot. A fejlesztéssel kapcsolatban megjegyezte: négy volt szocialista, jelenleg már uniós országgal tárgyalnak a program adaptációjáról.

Jávorszky Iván, a Junior Achievement Magyarország Alapítvány elnöke ismertetése szerint a szervezet célja a vállalkozási szemlélet terjesztése a fiatalok körében. Az alapítvány a 2005/2006-os tanévben 20 ezer diákot vont be programjaiba és mintegy 80 rendezvényt szervezett. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.