Amerika befagyasztotta a Hezbollahnak gyűjtő szervezet számláit

Az amerikai pénzügyminisztérium kedden befagyasztotta egy iszlám adománygyűjtő szervezet amerikai számláit, azzal az indokkal, hogy a szervezet a Hezbollah libanoni síita párt fő támogatója.

A tárca közlése szerint a libanoni székhelyű Iszlám Ellenállás Segélyszervezet (angol rövidítéssel IRSO) a Hezbollah terrorcselekményeire gyűjt adományokat, beleértve rakéták és más fegyverek vásárlását a síita szervezet harcosai számára.

A George Bush amerikai elnök 2005. évi rendelete alapján hozott határozat befagyasztja a csoport amerikai kintlévőségeit és törvényen kívül helyezi a vele üzleti kapcsolatot fenntartó amerikai cégeket vagy magánszemélyeket.

A tárca közlése szerint az Iszlám Ellenállás Segélyszervezet a Hezbollah televíziójában, az al-Manarban közzétett hirdetések révén gyűjt adományokat. "Míg a terroristákat támogató egyes karitatív szervezetek megpróbálják homályba burkolni az erőszakot támogató tevékenységüket, az IRSO meg sem kísérli, hogy elrejtse az igazi arcát" - hangsúlyozta Stuart Levey pénzügyminisztériumi államtitkár közleményében. Az IRSO adománygyűjtő tevékenysége a Hezbollah harcosainak a felfegyverzését szolgálja olyan rakétákkal, amelyekkel a szervezet polgári lakosokat vesz célba - tette hozzá. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.