Sokan csitítanák a szlovák-magyar viszályt

Megbékélési felhívások, rendőri eljárások és újabb feliratok - a szlovák-ma-gyar indulatok csitítását többen szorgalmazzák. Caplovic közös nyilatkozatot javasol.

Nyilatkozatban ítélte el tegnap a nyitrai magyar egyetemista leány elleni etnikai indíttatású rablótámadást Jan Chrazostom Korec nyitrai bíboros és Frantisek Tondra, a szlovákiai római katolikus püspöki kar elnöke. A nyugdíjban levő, ám máig nagy tekintélyű egyházi méltóság - aki éppen a durva támadás helyszínén lakik - sajnálatos és elítélendő cselekedetnek minősítette a súlyos incidenst, amelynek kivizsgálását és az elkövetők megbüntetését elengedhetetlennek és rendkívül fontosnak tartja. - Az állam feladata, hogy védelmezze polgárainak életét és testi épségét, legyenek azok bármilyen nemzetiségű személyek - hangsúlyozta a bíboros, aki támogatta a rendőrség határozott fellépését a szlovákiai szélsőséges megnyilvánulások ellen. Frantisek Tondra megyés püspök felhívta a figyelmet arra, hogy a keresztény ember mindenkori kötelessége elítélni a nacionalizmus megnyilvánulásait. Állásfoglalásában idézte II. János Pált, aki többször hangsúlyozta, hogy "patriotizmus igen, nacionalizmus nem". - Ilyen szellemben kell élnünk és cselekednünk - mutatott rá Frantisek Tondra.

Bugár Béla tegnap bejelentette, hogy a Magyar Koalíció Pártja elkészítette azt a szövegtervezetet, amelyet szerdán elküld minden pozsonyi parlamenti pártnak. - A jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy közösen ítéljük el a szlovákiai nacionalista és más szélsőséges megnyilvánulásokat. Ezzel a dokumentummal határozott jelzést küldhetünk polgárainknak, s közösen kinyilváníthatjuk, hogy elítélünk mindenfajta szélsőséget... Remélem, e hét végéig partnereinkkel sikerül szót értenünk a végleges szövegben - közölte az MKP elnöke. Lapunk érdeklődésére a szlovák pártok vezetői elvben támogatták a kezdeményezést, ám néhányan jelezték, hogy csak olyan szöveget hagynak jóvá, amely nemcsak a szlovákiai, hanem a magyarországi kilengéseket is elítéli.

Tegnap Besztercebányán elővezették Marián Kotlebát, az idén tavasszal betiltott Szlovák Közösség (Slovenská pospolitost) újnáci szervezet elnökét és mintegy húsz tagját, akik a Jozef Tiso-féle fasiszta államban tevékenykedő Hlinka Gárda félkatonai szervezet egyenruhájára emlékeztető öltözékben - amelyen a második világháború idején használt fasiszta köszöntés volt olvasható - jelentek meg a szlovák antifasiszta felkelés 62. évfordulójának ünnepségein. Internetes honlapjukon napok óta, tegnap pedig a helyszínen is azt hangoztatták, hogy az ellenállás valójában bolsevik puccs volt, amelyre csak a hazaárulók emlékezhetnek. Miután többszöri felszólítás ellenére sem távoztak a helyszínről, a rendőrség mindannyiukat előállította.

Galántán tegnap is folytatódott a nyomozás a szombat este megvert diószegi (Sládkovicovo) illetőségű magyar fiatalember ügyében. A tizenkilenc éves M. A. továbbra is azt állítja, hogy négy szlovák fiatalember azért verte meg őt a helyi diszkó kijáratánál, mert a barátnőjével magyarul beszélt. Megkeresésünkre Martina Kredatusová, a Nagyszombat megyei rendőrségi szóvivő elmondta, hogy egyelőre a nyomozótiszt garázdaságként kezeli az ügyet, mert a gyanúsítottak vallomása szerint ittasan verekedtek össze, s előzőleg a sértett provokálta őket. - Ráadásul az incidens résztvevői helybeliek, jól ismerik egymást, ezért sem valószínű az etnikai motívum, de a törvénysértés minősítése még nem történt meg - közölte a szóvivő. A sértett édesapja bízik a rendőrség elfogulatlan vizsgálatában, ezért is tett feljelentést. Úgy véli, teljes képtelenség az, hogy a fia hattagú csoportot provokált volna. Meggyőződése szerint az elmúlt napok magyarellenes megnyilvánulásai és esetleg az alkohol hatására is kaphattak vérszemet a tizenkilenc esztendős, júniusban érettségizett fiának a támadói.

Szlovákellenes feliratok Mosonmagyaróváron

Ismeretlen tettesek élénkpiros festékkel leöntötték tegnap hajnalban Mosonmagyaróváron Habsburg Frigyes szobrát. Az előtte lévő térkőre nagy betűkkel felírták: "Hazaárulás". A város felé vezető híd betonkorlátjára szintén gyalázkodó feliratot mázoltak. Egy parkoló közelében is a szlovákokat bántóan minősítő jelzőt festettek a korlátra. A Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettesek ellen közösség elleni izgatás bűntettének gyanúja miatt nyomozást indított. (Győri tudósítónktól)

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfőre összehívja a testület rendkívüli ülését, hogy megvitassák a magyar-szlovák viszonyban bekövetkezett fejleményeket. Meghívják Göncz Kinga külügyminisztert, aki a tervek szerint tájékoztatást ad a helyzetről és a magyar külpolitika lépéseiről. Az MSZP-frakció külügyi munkacsoportja is kérte a bizottság összehívását. (MTI)

Rendõri helyszínelés a híd betonkorlátjánál
Rendõri helyszínelés a híd betonkorlátjánál
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.