Elkerülő utak: a lakóknak áldás, a vendéglősöknek átok

Szeptemberben lesz két éve, hogy átadták a Becsehelytől csaknem a horvát határig vezető M7-es autópálya-szakaszt, aminek köszönhetően az Adria felé vagy az onnan hazafelé igyekvőknek már nem kell áthajtaniuk Letenyén. Az elmúlt két év forgalmi adatai alapján az elkerülő út beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Büki Zoltántól, a Magyar Közút Kht.

Zala megyei igazgatóságának osztályvezetőjétől megtudtuk, hogy a sztráda átadása óta tíz százalékkal csökkent a Letenyén átvezető 7-es főúton közlekedő személyautók száma, a tehergépkocsi-forgalom pedig az ötödére esett vissza. Különösen a turistaszezonban érzékelhető nagy változás: korábban júliusban és augusztusban naponta 15 ezer kocsi is áthajtott a városon, ma már nyáron is csak legfeljebb öt-hatezer.

A forgalomcsökkenés miatt a településen kisebb a zaj- és légszennyezés, a helybeliek szerint már a főút közelében lévő házakban is lehet nyitott ablak mellett aludni, s nem kell percekig várakozniuk, ha át akarnak kelni a főúton. A csaknem ötezer lakosú Letenyén biztonságosabbá is váltak az utak. A Zala Megyei Rrendőr-főkapitányság adatai szerint az első fél évben eddig egy személyi sérüléssel járó karambol sem történt a város útjain, amire hosszú évekig nem volt példa.

Nem örül azonban mindenki: a helyi vállalkozók attól tartanak, hogy az átutazók elmaradása miatt előbb-utóbb le kell húzniuk a rolót. Ságvári Endre, a főút mentén éttermet és presszót üzemeltető vállalkozó például úgy látja, hogy a sztráda átadása óta harminc-negyven százalékkal visszaesett a forgalma. Mint mondja, korábban bevett szokás volt az utazók körében, hogy a Horvátország előtti utolsó magyar településen isznak egy csésze kávét, tankolnak, vacsoráznak, ebédelnek, pénzt váltanak, "ma viszont már százhússzal húznak el a sztrádán Letenye mellett". Tizedes Attila, divatáruval kereskedő vállalkozó úgy fogalmazott: a tranzitforgalom "megcsapolása" ellehetetleníti a helyzetüket.

Rostonics László, Letenye polgármestere szerint a tranzitforgalom-csökkenésnek valóban vannak negatív hatásai is, de a város összességében többet nyert az M7-essel, mint amit elveszített. Mint mondja, a pálya átadása előtt már elviselhetetlen volt a forgalom a városban, életveszélyes volt átkelni az úton, olykor pedig a főtérig ért a határátlépésre várakozó kamionok sora. A helyi vállalkozók panaszai kapcsán a polgármester azt mondja: éppen a sztrádaszakasz átadásának évében nyitották meg az önkormányzat tulajdonában lévő termálfürdőt és az ahhoz kapcsolódó kempinget. Számítottak ugyanis arra, hogy előbb-utóbb csökken a tranzitforgalom, így arra építettek: a várost elkerülő utazókat fürdővendégekkel pótolják.

Letenyei nyugalom
Letenyei nyugalom
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.