Simon György János képei Budapesten

Simon György János emlékkiállítása az őszi képzőművészeti programok egyik legjelentősebb eseménye lesz. A tárlatot többek közt Mr. John Nichols Nagy-Britannia és Észak-Írország nagykövete nyitja meg.

A Volksbank Galéria kiállítása szeptember 19-től december 1-ig látogatható, közel 90 - múzeumokból, magángyűjtőktől és a hagyatékot kezelő angliai alapítványtól kiválogatott - alkotással. A műveket ilyen nagyszámban még soha nem mutatták be Magyarországon.

Simon György János (1894-1968) festészeti tehetségére korán felfigyeltek, a fiatal Simon Réti István növendéke volt a Képzőművészeti Főiskolán. Két nyarat töltött Nagybányán. Katonaként megsebesült. Svájcban, Olaszországban, és mintegy tíz évig Párizsban élt és alkotott, és művészetével folyamatosan hatott a hazai közegre. A Nyugat elismerően cikkezett róla, tartotta a kapcsolatot a hazai barátokkal, Babits Mihállyal és Szabó Lőrinccel, Csók Istvánnal, Rippl-Rónai Józseffel, Vaszary Jánossal, Márffy Ödönnel, majd Egry Józseffel, Bernáth Auréllal, Kmetty Jánossal, Medgyessy Ferenccel. Csatlakozott a haladó művészek által létrehozott Képzőművészek Új Társaságához, és nagyszabású kiállításain rendszeresen szerepelt, 1925 márciusában a Nemzeti Szalonban két műve is helyet kapott. Brüsszelben 1938-ban Braque, Matisse, Picasso és Derian csoportos kiállításával egy időben, ugyanabban a kulturális palotában egyéni kiállítása nyílt. Angliában telepedett le angol feleségével. Halála után Harrogate-ben elismervev művészi nagyságát és európaiságát - művészeti alapítvány szerveződött hagyatékának kezelésére.

(nol.hu)

Ülõ nõi akt tájban, 1921.
Ülõ nõi akt tájban, 1921.
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.