Fizetőssé tehetik az eddig térítésmentes gyógyszereket

Az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerint elképzelhető, hogy a jövőben azoknak is fizetniük kell a gyógyszereikért, akik eddig térítésmentesen jutottak hozzá a készítményekhez. A szaktárca képviselője ezt az Országgyűlés egészségügyi bizottságának keddi ülésén mondta Budapesten.

Horváth Ágnes államtitkár hozzátette: a kormány a háziorvosi gyógyszerkeret bevezetésén is "gondolkozik", amit legkorábban 2007 végére vezethetnek be.

A kormányzat tervei szerint számos, ma még széles körű betegellátást nyújtó kórház a jövőben csak meghatározott feladatokat látna el - tette hozzá az államtitkár.

Horváth Ágnes ismételten hangsúlyozta, hogy továbbra sincs döntés a vizitdíj bevezetéséről, a betegszállítás és mentés átalakításáról pedig az év végén dönt a kormányzat.

Az egészségügyi kormányzat ugyanakkor támogatja, hogy önkéntessé váljon az orvosok kamarai tagsága.

Ellenzik a vizitdíjat és a több-biztosítós rendszert az egészségügyi szervezetek

Az egészségüggyel foglalkozó szakmai és társadalmi szervezetek döntő többsége ellenzi a vizitdíj és a több-biztosítós rendszer bevezetését - mondta Horváth Ágnes.

Az államtitkár kiemelte, hogy az egészségügyi Zöld könyvet véleményező szervezetek szinte egyöntetűen támogatták a valódi biztosítási elv bevezetését, kiszűrve ezzel a járadékot nem fizetőket.

A gyógyszerész szervezetek ugyanakkor elutasítják a patikaalapítás liberalizációját, és elvetik a dobozdíj rendszerét - tette hozzá Horváth Ágnes.

Az államtitkár elmondta, hogy húsz szakmai és társadalmi szervezet, valamint számos betegszervezet véleményezte az egészségügyi Zöld könyvet. A dokumentumot július 26-án bocsátották nyilvánosságra, több mint tízezer példányát juttatták el a lakossághoz. Ötszázat meghaladó telefon és 400 e-mail érkezett az állampolgároktól és a Sziget Fesztiválon is több száz kérdőívet töltöttek ki a Zöld könyvvel kapcsolatban.

Élőláncot alkotva tiltakoztak a gyógyszerészek

A gyógyszerellátás rendszerének védelmében, élőláncot alkotva tartottak tízperces demonstrációt a gyógyszerészek a Magyar Gyógyszerész Kamara épületénél - elutasítva a patikaliberalizációt, s védelmükről biztosítva a kamarát.

Horváth Tamás, a Magyar Gyógyszerész Kamara alelnöke szerint az Egészségügyi Minisztérium meg akarja változtatni a gyógyszerellátás rendjét: az állam által szabályozott rendszer helyett a szabadpiaci versenyt akarja bevezetni. Így nem a betegek érdeke, hanem az üzleti szempontok érvényesülnek, ami elfogadhatatlan.

Hangsúlyozta: azokban az európai uniós országokban, ahol liberalizálták az ellátást, romlott a kistelepülések gyógyszerbiztonsága, új patikák pedig csak a nagy forgalmú helyeken nyíltak. A nem támogatott gyógyszerek ára ezekben az országokban ráadásul magasabb is.

Szerinte a gyógyszerek patikán kívüli árusítása megnöveli a gyógyszerhamisítás, a gyógyszermérgezés, valamint a téves gyógyszerezés kockázatát. Az alelnök úgy látja, hogy a minisztérium a Zöld könyvről nem kezdeményezett valódi társadalmi vitát, a szakmai kérdésekről pedig nem hajlandó érdemben tárgyalni.

Az Egészségügyi Minisztérium sajtóirodája úgy reagált, hogy a tárca továbbra is kitart a javaslata mellett, miszerint korlátozott körben gyógyszertárakon kívül is lehessen gyógyszert vásárolni.

A tárca a gyógyszertárak közötti nagyobb versennyel folyamatosan javuló szolgáltatásokat szeretne elérni - hangsúlyozzák. Mint írják, a patikaalapítás jelenlegi szigorú szabályai nem szolgálják a polgárok azon érdekét, hogy könnyebben és olcsóbban juthassanak gyógyszerekhez.

(MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.