Útnak indul a Vöröskereszt vérvételi kamionja

Augusztus 30-án kezdi meg működését Magyarország első vérvételikamionja. A Magyar Vöröskereszt által üzemeltett jármű a NémetVöröskeresztnek és négy nagy hazai támogatónak köszönhetően indulútjára.

Magyarországon hetente 9000 Egység (1 Egység = 4,5 dl vér) vérre van szükség, amihez a Magyar Vöröskeresztnek ugyanezen idő alatt közel tízezer önkéntes véradót kell megszólítania. A Magyar Vöröskereszt törvényben meghatározott – hatvan éve végzett – egyik alapfeladata az önkéntes és térítésmentes véradók szervezése, illetve a lakosság ez irányú felvilágosítása és tájékoztatása.

A Magyar Vöröskereszt az egyenletes és biztonságos vérellátás biztosítására törekszik. Az idén 125 éves humanitárius szervezet a lakosság megváltozott élet- és munkakörülményeihez alkalmazkodva – más európai országok mintájára – vérvételi kamion révén kívánja még hatékonyabbá tenni véradásszervező tevékenységét. A speciális kamion - amelynek létrejöttében segítséget nyújtott az Erste Bank Hungary NyRt, a MOL NyRt, a Szerencsejáték ZRt, és a Waberer’s Holding ZRt - kifejezetten erre a célra készült, légkondicionált és fűthető. Orvosi szobával, négy vérvételi ággyal, adminisztrációs-, pihenő- és várakozó helyiséggel, kényelmes és kulturált körülmények között várja a segíteni szándékozó véradókat.

A kamiont olyan területeken – forgalmas csomópontokon, lakótelepeken, bevásárlóközpontok parkolóiban stb. – kívánják működtetni, amelyek alkalmasak nagy létszámú, potenciális véradó megszólítására. A speciális járművel eleinte a fővárosban és vonzáskörzetében, később az ország bármely pontján találkozhatnak majd a leendő véradók.

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.