Dél-Koreában és Mongóliában tárgyalt Szili Katalin

Dél-Koreában és Mongóliában folyatott tárgyalásairól számolt be Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke kedden Ulánbátorból telefonon. A házelnök asszony elmondta, Dél-Koreában ellátogatott a Magyarországon is jelen lévő Samsung SDI és a Hankook Tyre céghez, majd találkozott a Hanwha-csoport vezetőivel. Az utóbbi nagy cég szintén befektetésekre készül Magyarországon, követve mintegy 100 dél-koreai cég példáját, amelyek közül több is megerősítette: bővíteni kívánják magyarországi beruházásaikat.

Szili Katalin Ulánbátorban találkozott Nambarín Enhbajar mongol köztársasági elnökkel, Miegombín Enhbold miniszterelnökkel és Cend Niamdordzs házelnökkel. Az Országgyűlés elnökének mongóliai látogatása egybeesett a mongol államiság 800 éves évfordulójával. Valamennyi tárgyalópartnerével egyetértett abban, hogy a magyar-mongol gazdasági együttműködés alapvetően az európai elvárásoknak megfelelően folyik. Mindhárom mongol közjogi méltóság szóvá tette azonban, hogy Magyarország bezárta ulánbátori nagykövetségét. Az Országgyűlés elnöke ennek kapcsán kifejtette: a döntés nyilván a magyar államháztartási helyzetnek is köszönhető, de amint lehetséges, sor kerül a külképviselet újbóli megnyitására. Addig is utazó nagykövet látja el a diplomáciai kapcsolattartás feladatait.

Ugyancsak a keddi program része volt a legnépszerűbb és legdinamikusabban fejlődő mongol bank, a Naszbank call-centerének felavatása, amelyet a magyar Algotech vállalat hozott létre amerikai technológiával. Ilyen informatikai fejlesztés még nem volt Mongóliában, ezt a házelnök asszony  a gazdasági és a vállalkozási együttműködés zászlóshajójának nevezte.

Szili Katalin tapasztalata szerint erőteljes és érzékelhető modernizációs folyamatot indított be Mongólia. Ehhez különböző finanszírozási forrásokra pályázik az ázsiai ország, és úgy tűnik: jó esélye van ezek elnyerésére. Magyarország szeretné, ha a mongol fél jegyzéket készítene arról, milyen beruházásokat kíván megvalósítani, különösen a vízügy, az útépítés, az agrárium és az informatika területén, hogy a két ország közös vállalkozásokkal vagy együttműködés keretében pályázhasson. A tárgyalásokon szóba került egy E94-es busz összeszerelő üzeme, amelyet magyar vállalatok hoznának létre Ulánbátorban.

A házelnök asszony kifejtette, hogy Magyarország támogatja a NATO-partnerség irányába történő mongol törekvéseket. Ami a mongol államiság 800. évfordulóját illeti, 2007-ben Magyarországra jön a Dzsingisz kán és kora című kiállítás, ugyanakkor antológia jelenik meg magyarul a kortárs mongol irodalom alkotásaiból.

Szili Katalin végezetül elmondta, hogy a felek parlamenti bizottságot hoztak létre a testvérvárosi kapcsolatok ápolása céljából, a parlamenten belül pedig magyar-mongol baráti tagozat alakult. Az Országgyűlés elnöke szerdán találkozik Ulánbátor főpolgármesterével, vidéki programot bonyolít le, majd a Niamdordzs házelnökkel közös díszebéd és sajtótájékoztató után hazaindul Magyarországra. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.