Számháborús állapotok

Egyetlen lépéssel sem került közelebb a megoldáshoz tegnapi rendkívüli ülésén a Magyar Olimpiai Bizottság elnöksége, sőt... Bizonyára akadtak, akik abban reménykedtek, hogy Schmitt Pál elnök olyan bejelentést tesz, amellyel véget vet(het) az egyre kuszább történetnek, ám, ha egyáltalán lehet, tovább gombolyította a szálakat. Ismeretes, hogy Szekeres István MOB-tag a múlt csütörtökön benyújtotta azt az indítványt, amely szerint szeptember 2-ára hívják össze a MOB rendkívüli közgyűlését. A tanácskozás oka és célja a MOB hatékonyabb érdekképviseletének és érdekérvényesítési képességének helyreállítása, konkrétan a MOB elnökének visszahívása lenne. Szekeres ötvennyolc aláírással adta át Molnár Zoltán igazgatónak az indítványt; az MTI-t csütörtökön arról tájékoztatta a MOB-iroda, hogy már pénteken megkezdi a meghívók postázását.

Ehhez képest egyetlen levelet sem küldtek el, állítólag a szabadságolások miatti létszámhiány okán. Az igazi indok alighanem a tegnapi rendkívüli elnökségin derült ki. Schmitt Pál szerint az 58 aláírásból néggyel kapcsolatban, úgymond, technikai kérdések merültek fel. Kettőt - az érintettek külföldi útja miatt - elektronikus úton küldtek el, ez az elnök szerint nem szabályos, további két aláíró pedig, ugyancsak Schmitt olvasatában, nem is szignálhatta volna az előterjesztést, lévén, hogy MOB-tagsága nem szabályos. Információink szerint a két érintett Forgács Róbert és Borbély Attila, mindkettő a ritmikus gimnasztika képviselője a testületben. Az elnök szerint egy tavalyi levélben már tájékoztatták a tornaszövetséget, hogy a ritmikus gimnasztikának, dacára annak, hogy olimpiai sportág, nincs önálló státusa, így képviselője sem lehet a MOB-közgyűlésben.

Igen ám, de egyikük, Borbély Attila annak a felügyelő- bizottságnak a hivatalban lévő alelnöke, amely hivatott lesz arról dönteni, aláírhatott-e egyáltalán ő maga, továbbá Forgács Róbert... Lapunk egyébként úgy tudja, hogy Borbélyt a közgyűlés választotta felügyelőbizottsági tagnak, a grémium pedig elnökhelyettesnek; ebbéli hivatalában eleddig senki sem tekintette illegitimnek... A négy vitatott aláírásnak amúgy azért van jelentősége, mert érvénytelenné nyilvánítása esetén 54-re csökkenne a rendkívüli közgyűlést óhajtók száma, és az kevesebb, mint a tagság harmada.

A Népszabadság információi szerint Schmitt Pál már nem tekinti érvényesnek azt az aláírásával ellátott papírt, amelyben vállalta, hogy egy maga választotta időpontban, de legkésőbb a decemberben esedékes közgyűlésig lemond posztjáról. Indoklásul azt hozta föl, hogy valaki kifecsegte a megállapodás tartalmát, ezért azt magára nézve nem tekinti kötelezőnek.

A tegnapi rendkívüli ülésen írásban bejelentette lemondását Csötönyi Sándor elnökségi tag. Megkeresésünkre az ökölvívó-szövetség elnöke elmondta, hogy nem asszisztál félbehagyott döntésekhez, továbbá komolytalannak tartja a "nem bántalak, csak ijesztgetlek" stílust. Ő olyan sportágat képvisel, amelyben szemtől szemben megy a küzdelem, az elnökségben azonban a mellébeszélés dívik. Változásra, egyenes beszédre volna szükség, ám erre a jelenlegi felállásban nem lát esélyt, ezért inkább megválik posztjától.

Most tehát a felügyelőbizottság döntésén múlik, mikor lesz a rendkívüli közgyűlés. A szeptember 2-i időpont - a közelsége miatt - nyilvánvalóan tarthatatlan; Schmitt hajlik arra, hogy tegyék a tanácskozást szeptember 8-án 14 órára, ám az munkanap, ezért megjósolhatatlan, hányan tudnának megjelenni. Egyre valószínűbbnek látszik október 14-e, a Schmitt által eredetileg forszírozott dátum...

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.