Előretört a Fidesz Budapesten?

A Szonda Ipsos lapunkban közzétett felmérése szerint Budapesten erőteljesen előretört a Fidesz. Ezt többen azzal magyarázzák, hogy ezúttal elmaradt a "szokásos nyári Fidesz-hibasorozat". Illés Zoltán azonban nem hisz a politikai előrejelzésekben - miként a szocialisták többsége sem. Úgy látják, a kormánypártoké lesz a többség, még ha vékonyan is.

"Most lett igazi az áprilisi Fidesz-kampány!" - fideszes politikusok így kommentálták, hogy a Szonda Ipsos felmérése szerint a tavaszi választások óta 600 ezer szimpatizánst nyert Budapesten a Fidesz, az MSZP viszont 900 ezret veszített. Ez mindenképp áttörés, hiszen a 2004-es európai parlamenti választások óta - amikor a Fidesz a Szonda Ipsos szerint 53, az MSZP pedig 37 százalékon állt országosan - nem nagyon fordult elő, hogy a többség nem a bal-liberális oldalra, hanem a Fideszre adta volna voksát - legalábbis elmondható ez a fővárosról.

- Ez az országos, vagyis az általános politizálásnak köszönhető, s nem valamiféle speciális budapesti attitűd - nyilatkozta lapunknak e mostani felmérés kapcsán Pokorni Zoltán. A Fidesz alelnöke, aki a XII. kerületi polgármesteri posztért indul - és a hírek szerint 2010 őszén szeretné megcélozni a főpolgármesteri posztot is - három alapvető okra vezeti vissza a Fidesz előretörését. 1. Az MSZP elveszítette a hitelét, s a választók úgy látják, hogy "azért mindent mégsem lehet megcsinálni" (adócsökkentést ígérni, de a választások után megszorítások címén adót emelni). 2. Sokan ma már, utólag úgy gondolják, hogy a Fidesz, illetve Orbán Viktor állításai igazolódtak, vagyis: válságközeli helyzet alakult ki. 3. A Fidesz alternatívát is kínál.

Lapunk felvetésére, hogy mintha éppen a fideszes alternatív javaslatok nem látszanának, Pokorni Zoltán úgy válaszolt: a választók igenis meg tudják különböztetni a kormányoldal adóemelési politikáját a Fidesz növekedéspárti, az adózók körének szélesítésére irányuló javaslataitól. Mindenesetre a Fidesz alelnöke Helmut Kohl volt német kancellár véleményét osztja: nem közvélemény-kutatást, hanem választásokat kell nyerni.

Másrészt a párt politikusai úgy vélik: Tarlós István főpolgármester-jelölt jó választás volt, hozott szimpatizánsokat, noha a Szonda felmérése a "tulkozás" (illetve az óbudai MDF-es önkormányzati képviselőt támadó, a "magukat erotikusan exponáló férfimanökenes" megnyilvánulása) előtt készült.

Úgy látják ugyanakkor, hogy most nem jellemezte a Fideszt "a szokásos szezonális, azaz nyári effektus": sem Orbán Viktor, sem más fideszes nem követett el komoly hibát, ami jórészt annak köszönhető, hogy "nyaraltak, néhány hétre levonultak a színről". Sokak szerint az egyetlen látványos akciónak, a Jó reggelt, Magyarország! aláírásgyűjtésnek is kedvező hatása van, különösen Budapesten.

Kubatov Gábor, a Fidesz kampányigazgatója, mozgósításfelelős szerint meglepően könnyen gyűlnek a tiltakozó aláírások. A tavasszal elveszített parlamenti választás dacára is jó állapotban vannak a budapesti Fidesz-szervezetek; szerinte a vérfrissítés is ezt a célt szolgálta.

"Nem hiszem el a felmérést a fideszes előretörésről, annak ellenére sem, hogy országosan jelentős az MSZP és az SZDSZ népszerűségvesztése" - nyilatkozta lapunknak Illés Zoltán, a Fidesz terézvárosi polgármesterjelöltje. Rögvest hozzátette azonban, hogy ő örülne a legjobban, ha a Szonda felmérése nem pusztán közvélemény-kutatás, hanem választási eredmény lenne. A politikus, aki a tavaszi választások után nyíltan bírálta a párt vezérkarát, a kampányt és Orbán Viktort is, úgy érzékeli, hogy Budapesten - néhány budai körzetet leszámítva - együttesen változatlanul több a baloldali és a liberális szavazó, mint a Fidesz-szimpatizáns. Illés Zoltán szerint hiba, hogy nincs egy olyan konzervatív párt a Fidesz mellett, amelyik olyan komoly szövetséges lehetne, ahogyan az MSZP-nek az SZDSZ. Az MDF-et vagy a MIÉP-Jobbikot semmiképp sem sorolja ebbe a körbe. Szerinte a Fideszen belüli csatazaj és a kerületi villongások "nem érik el a választók ingerküszöbét" viszont a Fidesz szavazatokat szerezhetne, ha nem ideológiai, hanem jövőorientált kampányt folytatna.

- Az egyik pesti kerületben, ahol eddig az MSZP-SZDSZ koalíció vitte a prímet, Tarlós István tetszési indexe most magasabb, mint Demszky Gáboré - mondta lapunknak egy fővárosi szocialista politikus. Nyilván ezért, továbbá a közvélemény-kutatási eredmények miatt, a szocialisták most szakítanak a tavaszi korteshadjárat rájuk jellemző, már-már udvarias hangnemével, s ezúttal nem fogják kímélni a független, de a jobboldal által támogatott Tarlóst.

Az MSZP-ben sokan úgy látják ugyanis, hogy Demszky Gábor főpolgármester is "sokat tett azért", hogy a szocialisták és a liberálisok népszerűsége erősen csökkenjen ("választási" útjavítások, Combino-botrány). Többen attól tartanak, hogy épp az MSZP törzsgárdáját adó nyugdíjasok közül sokan úgy gondolkodnak, hogy már nem érdemes Demszkyre szavazni, s ezt az érzetet sem a szocialisták kampánya, sem a lakosság által nem eléggé ismert Molnár Gyula fővárosi szocialista elnök nem lesz képes ellensúlyozni.

Azért akadnak bizakodó hangok is: szerintük az elfordulók a bizonytalanok táborát gyarapítják és nem a Fideszét. Úgy látják, hogy "ha sikerül az urnáig eljuttatni az embereket, akkor a kormánypártoké lesz a többség, még ha vékonyan is".

A szabad demokraták vitatják a felmérést

Óvatosan kell kezelni azokat a felméréseket, amelyek országos mintavétel alapján következtetnek a pártok budapesti támogatottságára - nyilatkozta lapunknak a Szonda Ipsos adatairól Horn Gábor, az SZDSZ kampányfőnöke. Szerinte a pártja megrendelésére egy másik cég által készített, kizárólag fővárosi mérések alapján végzett kutatás nem igazolja, hogy a Fidesz átvette volna a vezetést. Konkrét számokat ugyan nem árult el, de más SZDSZ-es forrásból úgy tudjuk: a mérés szerint 44 százalékos az MSZP, 36 a Fidesz, 8 az SZDSZ és háromszázalékos az MDF támogatottsága Budapesten a biztos pártválasztók körében. Ez a két nagy párt esetében lényegében azonos az országgyűlési választásokon a budapesti listára leadott voksok arányával, az SZDSZ viszont tavasszal négy, az MDF pedig két százalékkal kapott többet. (H. Z.)

Tarlós Istvánt tegnap kenyérrel és sörrel fogadták Csepelen - nem ihat elõre a medve bõrére
Tarlós Istvánt tegnap kenyérrel és sörrel fogadták Csepelen - nem ihat elõre a medve bõrére
Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.