Csak jutalom adható

Egyelőre csak a főváros gondolt arra, hogy az augusztusi 20-i vihar sérültjeinek ellátásáért külön díjazza az egészségügyi dolgozókat. Másoknak - köztük a mentősök többségének és az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet munkatársainak - meg kell elégedniük a miniszter nyilvános elismerő szavaival.

Legalább 500, a viharban megsérült emberen segített augusztus huszadikán éjjel körülbelül 300 mentős, orvos, ápoló, műtős és egyéb egészségügyi szakdolgozó. Volt, aki a szabadnapjáról ment be dolgozni. A miniszter a tragédia másnapján nyilvánosan megköszönte a szolgálatban lévők munkáját, ám túlórapénzre senki nem számíthat.

Extra munkabér nem jár senkinek azért, mert önként vagy akár ügyeletesként részt vett a sérültek ellátásában. Az önként segítők emberségből, az ügyeletben lévők kötelességből dolgoztak - fogalmazott lapunknak egy kórházigazgató. Havas Szófia, a fővárosi önkormányzat egészségügyi bizottságának alelnöke, a Szent János Kórház orvos igazgatója mindehhez hozzátette: ha járna is, a kórházak a kormányzati megszorító csomag hatása miatt egyetlen fillért sem tudnának kifizetni. Az más kérdés, hogy a fővárosi önkormányzat tízmillió forintot különített el vis maior keretéből a mentésben részt vevő intézményeknek. Így a rendkívüli éjszakán szolgálatban lévők 25 és 100 ezer forint közötti jutalmat kaphatnak.

A Péterfy Sándor Utcai Kórházban, ahová a legtöbb sérült jutott, 45 orvos, ápoló, műtős kap pénzt, de a díjazottak között van egy rendész és portás is. Az elismerésre 1,7 millió forintot fordít az intézmény a fővárostól kapott öszszegből. A Szent János Kórházban, ahol 127 beteget láttak el, több mint 30 orvos vagy szakdolgozó számíthat jutalomra. A főváros tízmillió forintjából jut a Károlyi Sándor Kórház traumatológiájának és a Heim Pál Kórház Madarász utcai részlegének is. A fővárosi gyermekkórház főigazgatója, Harmath György elmondta: ezen az egyetlen éjszakán négy olyan sérültet kaptak, amilyenből évente alig fordul elő egy. Az idegsebész hajnali kettőkor kezdett a műtőben, és csak reggel nyolckor jött ki, de valamennyi betege jól van. Ebben az intézményben körülbelül tízen kapják meg a jutalmat.

A tragédia sérültjeinek ellátásában körülbelül 155 mentős, valamint az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet munkatársai is részt vettek, ám az ő munkájuk elismerése korántsem lesz ennyire bőkezű. Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője lapunkat úgy tájékoztatta, hogy tíz dolgozó miniszteri, húsz főigazgatói dicséretet kaphat. Az elismeréshez szükséges javaslat most készül, s arra a kérdésre, hogy ezzel mekkora összeg jár majd, a szóvivő nem tudott válaszolni.

A szintén az egészségügyi tárca felügyeletéhez tartozó Országos Sürgősségi és Baleseti Intézet munkatársainak jutalma ennél is bizonytalanabb. Lapunk kérdésére a szaktárca sajtóirodája nem tudta megmondani, hogy egyáltalán gondolkodnak-e a dolgozók munkájának pénzbeli elismerésében.

Katasztrófakutatás: lehetnek felelősök

A budapestiek többsége szerint vannak konkrét felelősei az augusztus 20-án történteknek, de nem biztos, hogy a katasztrófa megelőzhető lett volna - állapította meg a Capital Research közvélemény-kutatása. A megkérdezettek 34 százaléka szerint a tűzijáték alatt történtekért nem lehet mást felelőssé tenni, csakis a természetet. Többségük - mintegy 60 százalékuk - azonban a katasztrófavédelmet, a tűzijátékot rendező céget, illetve a Miniszterelnöki Hiatalt hibáztatja. (MTI)

Top cikkek
1
Érdemes elolvasni
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.